کتاب

کتاب الغارات

پرمطلب: الغارات به زبان عربى، نوشته ابو اسحاق، ابراهیم بن محمد بن سعید بن هلال ثقفى کوفى اصفهانى، متوفاى ۲۸۳ است.

این کتاب، در مورد غارت‏هایى است که بعد از جنگ نهروان، توسط معاویه، به قلمرو امیر المؤمنین، على علیه‌السلام صورت گرفته است.

این کتاب، از زمان‏هاى پیشین و ادوار گذشته مورد استفاده علماى بزرگ اسلام بوده و دانشمندان نامى و برجسته فریقین مطالب آن را در کتب خود نقل نموده‏اند تا آن‏جا که ابن ابى الحدید معتزلى بغدادى در« شرح نهج البلاغه» بسیارى از قصص و روایات آن را درج کرده و بر سایر کتب تاریخ مقدم شمرده است.

طبق تصریح علامه مجلسى و شیخ حرّ عاملى و محدث نورى و جمعى دیگر از سایر فحول علماى ما، این کتاب، مورد قبول و اعتماد فرقه حقه امامیه بوده و در ردیف کتب معتبر به شمار رفته و احادیث و روایات آن در میان ایشان محل تمسک و مأخذ احکام واقع شده است.

مرحوم مجلسى، تمام مطالب« الغارات» را در مجلدات بحار نقل کرده و هیچ‏گونه تغییرى در عبارات نداده مگر در مواردى که تلخیص کرده و تصریح به آن نموده است و در موارد مقتضى نیز به شرح آنها پرداخته است.

ساختار

کتاب، در دو جزء تنظیم شده و فاقد باب‏بندى و فصل‏بندى است. نویسنده، هر روایت تاریخى را همراه با سلسله سند آن ذکر کرده است.

گزارش محتوا

اگر چه غرض اصلى از تألیف این کتاب، ذکر غارت‏ها و چپاول‏گرى‏ها بوده، لیکن چون مؤلف، بسیار بااطلاع و پرمایه بوده و در تصنیف و تألیف، مهارت و تبحر تمام داشته، در لابه‏لاى کتاب و در ضمن آن، مطالبى بسیار ارزنده‏تر از اصل موضوع را، گنجانده است؛ به‏طورى که خواننده از آن مطالب فرعى و تبعى که به طفیل موضوع اصلى یاد شده است بیشتر استفاده مى‏کند. غالب این مطالب که مؤلف، به‏عنوان پیش‏گفتار و مقدمه و زمینه‏سازى براى دخول در اصل موضوع، در اختیار خوانندگان گذارده، در صدد آن است تا مختصرى از وضع حیات و چگونگى زندگانى امیر المؤمنین، على علیه‌السلام و روش ادارى و سیاسى و اخلاقى آن حضرت را که درسى آموزنده و تأمین کننده سعادت جاودانى براى نوع بشر است، در دست‏رس خواننده بگذارد تا از روى بصیرت از مطالب کتاب بهره‏مند شود و بداند که این غارت‏ها همانا انگیزه‏اش جهل و نادانى و وسیله حق‏کشى و نابود کردن عدالت و دست‏آویز نمودن تمایلات و اغراض نفسانى و زاییده هوى و هوس مشتى دنیاطلب بوده است تا در نتیجه ظالم و مظلوم از یک‏دیگر جدا شده و هر یک از حق و باطل روشن و هویدا گردد.

از مهم‏ترین مطالب کتاب، مى‏توان به سخنرانى حضرت على علیه‌السلام بعد از جنگ نهروان، روش آن حضرت نسبت به اموال، روش آن حضرت نسبت به خودش، کارگزاران آن حضرت، ولایت قیس بن سعد بر مصر، ولایت محمد بن ابو بکر بر مصر، شهادت مالک اشتر، شهادت محمد بن ابو بکر و… اشاره نمود.

 

گردآوری شده توسط سایت پرمطلب > کتابشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا