کتاب

کتاب توحید المفضل‏

توحید المفضل کتابى است به زبان عربى، در خداشناسى، منسوب به امام صادق‌علیه‌السلام.

براى این کتاب، اسامى دیگرى نیز ذکر کرده‌‏اند، مانند کنز الحقائق و المعارف و…

در اینکه این کتاب، نوشته خود امام صادق‌علیه‌السلام نیست، اختلافى وجود ندارد، بلکه بحث در این است که آیا امام‌علیه‌السلام آن را بر مفضل املا فرموده‌‏اند یا اینکه اثر خود اوست که به امام نسبت داده است و بر فرض صحت املا، این سؤال مطرح است که آیا متن فعلى، همان توحید مفضل است یا نه؟

در باره سبب املاى توحید مفضل در روایتى از محمد بن سنان، به نقل از مفضل چنین آمده است که مفضل پس از شکست در مناظره‏اى با ابن ابى العوجاء زندیق، نزد امام صادقعلیه‌السلام رفت و امام طى چهار روز و در چهار جلسه یک دوره مباحث توحید و خداشناسى را به او تعلیم داد و از وى خواست که آن را بنویسد.

ساختار

توحید مفضل، از چهار مجلس تشکیل شده است که در هر یک، مؤلف، گفتارهاى حضرت امام صادقعلیه‌السلام را در رابطه با حکمت‏هاى بخشى از نظام خلقت بیان مى‏کند.

گزارش محتوا

مجلس اول: امام صادقعلیه‌السلام، در این مجلس، ابتدا، علت انکار خدا یا شک و تردید در وى را ناآگاهى از اسباب آفرینش مى‏داند، سپس به بیان کیفیت آفرینش جهان، خلقت انسان و بیان اعضاى بدن انسان، مانند دستگاه گوارش و حواس پنج‏گانه مى‏پردازد و از نظم و هم‏آهنگى موجود بین آنها بر وجود خالقى حکیم استدلال مى‏کند.

مجلس دوم: در این مجلس، امامعلیه‌السلام، به برخى از اسرار موجود در حیوانات اشاره مى‏کند. او، شگفتى‏هاى موجود در خزندگانى همچون مارها و چهارپایانى مانند فیل، زرافه، میمون و سگ و پرندگانى همچون مرغ و خفاش و حشراتى مانند زنبور عسل، ملخ و مورچه و انواع ماهى‏ها را بیان مى‏کند.

مجلس سوم: در این مجلس، امامعلیه‌السلام، به اسرار و حکم کائنات و آفرینش آسمان و زمین مى‏پردازد. او، از رنگ آسمان، طلوع و غروب خورشید و فصل‏هاى سال و ماه و دیگر ستارگان سخن مى‏گوید.

مجلس چهارم: در مجلس چهارم، حضرت امام صادقعلیه‌السلام، به بحث از حکمت مصائب، سختى‏ها، مرگ و فنا مى‏پردازد. آن حضرتعلیه‌السلام، بحث مى‏کند از حقیقت مرگ و زندگى، علت آفرینش انسان، راه شناخت جهان هستى و بیان فرق میان حس و عقل در شناخت جهان و حقایق هستى.

ویژگى‏هاى کتاب‏

۱ قدمت کتاب: این کتاب، اگر ثابت نشود که از امام صادقعلیه‌السلام، مى‏باشد و یا حتى از مفضل هم نمى‏باشد، باز داراى ارزش بالایى است، چرا که این کتاب مسلما یکى از متون قدیمى اسلامى است که در آن به مسائل طبیعیات، فلسفه و بعضى از مباحث مربوط به علم تشریح پرداخته شده است.

۲ توجه به فلسفه: در جاهاى متعددى از کتاب، کلام فلاسفه مطرح و پیرامون آن مباحثى بیان شده است. در جایى از کتاب، اسم عالم را در زبان یونانى« قوسموس» ذکر کرده و مى‏گوید: فلاسفه هم به عالم، قوسموس گفته‏اند. قوسموس را معنى کرده به زینت و گفته است مگر نه این است که فلاسفه به خاطر چینش نظام هستى، به عالم قوسموس مى‏گویند.

آنها به نظام هستى زینت مى‏گویند تا بفهمانند که اتقان و نظام عالم در غایت حسن و زیبایى است.

۳ نقد افکار مانى: مؤلف، در بخش‏هاى متعددى از کتاب، افکار مانى و مانوى‏ها را مورد انتقاد قرار مى‏دهد. او، مانى را چنین معرفى مى‏کند:« العجب من المخذول( مانى) حین ادعى علم الاسرار و عمى عن دلائل الحکمه فى الخلق حتى نسبه الى الخطا و نسب خالقه الى الجهل تبارک الحکیم الکریم».

وضعیت کتاب‏

اولین ترجمه این کتاب، مربوط به سال ۱۰۹۴ مى‏باشد و توسط علامه مجلسى انجام گرفته است و این ترجمه در سال ۱۲۸۷ ق، براى نخستین بار در ایران به چاپ رسیده است.

شیخ اسماعیل تبریزى، توحید مفضل را به نظم فارسى درآورده و نام آن را توحیدنامه گذاشته است.

براى این کتاب، شروح و ترجمه‌‏هاى متعددى به زبان فارسى و عربى نوشته شده است که مى‏توان به موارد ذیل اشاره نمود:

۱ شرح توحید المفضل: این کتاب، شرحى است مفصل بر توحید مفضل که باقر بن اسماعیل الکجورى الطهرانى، متوفى ۱۳۱۳ ق، به زبان عربى نوشته است.

۲ شرح توحید المفضل: این کتاب، در سال ۱۰۹۵ ق، نوشته شده است و احتمالا مؤلف آن، عبد الصمد شریف بن موسى رضا امامى مى‏باشد.

۳ شرح توحید مفضل: این شرح، از مؤلفى ناشناس به زبان فارسى نوشته شده است و در کتاب‏خانه ملک تهران نسخه‏اى از آن موجود است.

۴ شرح توحید المفضل من امالى الامام الصادقعلیه‌السلام: شرحى است مفصل که توسط محمد بن صادق خلیلى نجفى، متوفى ۱۳۸۹ ق، به زبان عربى نوشته شده است و تا به حال چندین مرتبه به چاپ رسیده است. آخرین طبع این کتاب، در سال ۱۳۸۴ ق، در مطبعه نعمان نجف اشرف صورت گرفته است.

این چاپ، در چهار جلد مى‏باشد.( ۳۳۵+ ۲۰۷+ ۱۰۰+ ۲۰۰)

۵ شرح توحید المفضل: این شرح را بهاء الدین، محمد بن سعید لاهیجى، به زبان عربى نوشته است و نسخه‏اى از آن در کتاب‏خانه دانشگاه تهران نگه‏دارى مى‏شود.

۶ شرح توحید المفضل و ترجمته: این کتاب، اثرى است از فخر الدین ترکستانى ما وراء نهرى که در سال ۱۰۶۵ ق، مى‏زیسته. او، یکى از مستبصرینى است که بعد از گرایش به مذهب تشیع، این کتاب را نوشته است. از این کتاب، نسخه‏هاى متعددى در کتاب‏خانه‏ها وجود دارد.

۷ ترجمه توحید مفضل: این کتاب، توسط کاظمى خلخالى، ترجمه و در سال ۱۴۰۳ ق، در تهران به چاپ رسیده است.

۸ ترجمه توحید مفضل: این ترجمه، از مؤلفى ناشناس در سال ۱۹۸۱ م، در نیویورک، توسط بنیاد مستضعفان به چاپ رسیده است.

۹ ترجمه حدیث مفضل: این ترجمه، توسط میرزا جلال الدین، محمد مجد الاشراف نوشته شده و نسخه‏اى از آن در کتاب‏خانه شاه‏چراغ شیراز موجود است.

۱۰ ترجمه توحید المفضل: این ترجمه، توسط محمد صالح بن باقر قزوینى، در قرن ۱۱، نوشته شده و نسخه‏اى از آن در کتاب‏خانه آیه الله مرعشى نجفى و نسخه‏اى دیگر در کتاب‏خانه سپه‏سالار تهران موجود است.

۱۱ ترجمه توحید مفضل: این ترجمه، توسط محمد طاهر بن محمد حسین قمى شیرازى، متوفى ۱۰۹۸ ق، نوشته شده و نسخه‏اى از آن در دست نمى‏باشد.

۱۲ شگفتى‏هاى آفرینش به زبان امام صادقعلیه‌السلام: این ترجمه، اثرى است از نجف على میرزایى متولد ۱۳۸۲ ق که در سال ۱۴۱۹ ق در قم، توسط انتشارات هجرت به چاپ رسیده است.

نسخه‏شناسى‏

نسخه‏هاى خطى متعددى از توحید مفضل به جاى مانده است که برخى از آنها در ایران و برخى دیگر در خارج از ایران، از جمله در عراق نگه‏دارى مى‏شوند. آقا بزرگ تهرانى بعضى از این نسخ را دیده است که ظاهرا قدیمى‏ترین آنها متعلق به ۱۰۵۶ ق و به خط عبد الرزاق گیلانى نوشته شده است.

این کتاب، هم‏چنین چاپ‏هاى متعددى داشته است که عبارتند از:

۱ براى اولین بار در تهران، در سال ۱۲۹۴ ق، به صورت سنگى، در ۲۳۸ صفحه، به چاپ رسیده است.

۲ در سال ۱۳۳۰ ق، به اهتمام على علاء الدین آلوسى با اسم کتاب التوحید للامام جعفر الصادقعلیه‌السلام، در استانبول به چاپ رسیده است.

۳ در نجف اشرف با تحقیق کاظم المظفر بدون تاریخ چاپ شده است.

۴ در سال ۱۳۷۶ ق، در بیروت، توسط انتشارات دار العباد للطباعه با تصحیح و تعلیق محمد عبد الرزاق حمزه، به چاپ رسیده است.

۵ در سال ۱۴۱۰ ق، در بیروت، توسط موسسه النور طبع شده است.

۶ در سال ۱۴۲۱ ق، در تهران، توسط انتشارات وزارت ارشاد اسلامى در ۲۴۶ صفحه، به چاپ رسیده است.

۷ نسخه موجود در برنامه: این نسخه، در سال ۱۴۰۴ ق، در بیروت، توسط موسسه الوفاء، با تعلیقات کاظم المظفر در ۱۲۸ صفحه، به چاپ رسیده است.

 

گردآوری شده توسط سایت پرمطلب > کتابشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا