کتاب

کتاب امالی للصدوق‏ تالیف شیخ صدوق

این کتاب املاى شیخ صدوق، ابو جعفر، محمد بن على بن حسین بن موسى بن بابویه قمى است.

کتاب امالى از جلسه‏‌هاى متعددى که شیخ صدوق هفته‌‏اى دو روز در روزهاى سه شنبه و جمعه از ۱۸ رجب سال ۳۶۷ هجرى تا روز ۱۱ شعبان سال ۳۶۸ هجرى در مشهد مقدس املاء فرموده و شاگردان ایشان نوشته‌‏اند تشکیل شده است.

فن امالى نویسى‏

در اواخر قرن سوم هجرى شیوه‏اى در میان دانشمندان اسلامى ظهور کرد که آن را فن امالى نامیدند. امالى جمع املا است و آن اینگونه است که یکى از اساتید و دانشمندان بزرگ در انجمنى، مطالبى را ایراد مى‏کرد و دیگران سخنان او را نوشته و جمع‏آورى مى‏کردند تا به صورت کتابى مى‏شد و آن را امالى مى‏خواندند.

از فقهاى بزرگ شیعه آثار گران بهایى به این شکل به یادگار مانده که امالى شیخ صدوق از آن جمله است و اثرى بس نفیس و ارزشمند مى‏باشد.

متن کتاب‏

متن این کتاب همان متن احادیث است که با سلسله سند آورده شده. در این کتاب تبحر شیخ بزرگوار، صدوق در جمع و حفظ احادیث فریقین شیعه و سنى به خوبى آشکار است.

شیخ صدوق از هفتاد و یک استاد شیعه و سنى استفاده حدیث کرده و روایات آنها را با سلسله سندها در کتاب خصال خود آورده است.

این اساتید در جاى‏جاى کشور اسلامى آن روز، از ما وراء النهر تا بغداد، صاحب سند حدیث بوده‏اند که شیخ صدوق در مسافرتهاى پر مشقت خود با همت خستگى ناپذیرى از محضر آنها استفاده کرده و روایات آنها را جمع نموده است.

موضوع کتاب امالى‏

موضوعات مختلفى در این کتاب مورد بحث واقع شده که اکثر آنها جنبه اخلاقى و تاریخى و نقل فضائل خاندان پیامبر اسلام صلى اللّه علیه و آله و سلم را دارند.

اخبار اخلاقى نقل شده توسط غیر شیعیان با ملاحظه متن آن، به حکم عقل سلیم تأیید مى‏شود و اخبار فضائل خاندان پیامبر علیهم السلام از زبان مخالفان، مقرون به قرینه قطعیه است زیرا روات آنها دلیلى براى جعل حدیث نداشته‏اند لذا شیخ در این دو موضوع، اخبار بسیارى از راویان مخالف مذهب نقل کرده است.

ثواب روزه در ماه‏هاى ذى حجه و رجب و شعبان و رمضان و ارزش خواب و رؤیاى مؤمن و مقتل امام حسین علیه السلام و مستحبات نماز و احکام و شرایع، از دیگر مباحثى است که در این کتاب مطرح شده است.

روایات این کتاب‏

در برخى از روایات این کتاب مضامین به ظاهر ضعیف و مورد اعتراض وجود دارد که در بیان آن مى‏توان گفت: بسیارى از این روایات متشابه است و حاوى مطالبى نامحسوس و راجع به امور آینده و وقایع آخرت است. همچنانکه در خود آیات قرآن کریم آیات محکم و متشابه وجود دارد و درک مقاصد تفصیلى آنها منظور است نه لفظ آنها و دستور این است که آن را به خود ائمه علیهم السلام برگردانیم.

بیان این گونه روایات گاهى هم براى آزمایش و امتحان مقام ایمان پیروان بوده است.

 

گردآوری شده توسط سایت پرمطلب > کتابشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا