کتاب الغارات ( ط- الحدیثه)
کتاب الغارات نوشته ابواسحاق ابراهیم بن محمد بن سعید بن هلال ثقفى کوفى( م ۲۸۳) است.
موضوع
چون هدف مؤلف در این تألیف آن بوده که غارتهایى را که بعد از جنگ نهروان به قلمرو امیر المؤمنین على علیهالسلام و سرزمینهاى تحت تصرف او از طرف معاویه شده یاد کند آن را الغارات نامیده است. این نوع تألیف در آن زمان میان مورخان متداول بوده و ابومخنف، هشام کلبى، مدائنى و نصر بن مزاحم در این موضوع تألیف داشتهاند.
مطالب فرعى در کتاب
با این حال به دلیل آگاهىهاى فراوان مؤلف، مطالب ارزشمندى خارج از عنوان اصلى غارات بر این کتاب افزوده شده است. چنانکه مؤلف مختصرى از زندگانى امیرالمؤمنین على علیهالسلام و روش ادارى- مالى، سیاسى، اخلاقى و خطبههاى آن حضرت، کارگزارانى چون قیس بن سعد، محمد بن ابىبکر، مالک اشتر، رویدادهاى آنان در مصر را گزارش کرده است.
اهمیت کتاب
این کتاب از قدیم مورد استفاده عالمان و مورخان شیعه و سنى بوده است. علامه مجلسى مطالب این کتاب را در بحارالانوار آورده و ابن أبى الحدید بسیارى از گزارشهاى این کتاب را در شرح نهج البلاغه خود آورده است.
کتاب حاضر از نظر تالیف و نگارش و عناوین و اسلوب بسیار خوب تنظیم شده و از نظر محتوا هم بسیار متقن مىباشد. در این کتاب از ائمه شیعه و راویان امامیه بسیار کم استفاده شده اما از راویان مشهور اهل سنت مانند رجال صحاح سته و مسانید معروف نقل مىشود.
نسخه شناسى
با وجود شهرت و اهمیت این کتاب، نسخههاى چندانى از آن موجود نیست و همانگونه که محقق کتاب مرحوم محدث ارموى گفته است نسخ این کتاب از قدیم بسیار کمیاب بوده است.
قدیمترین نسخه شناخته شده در اختیار علامه مجلسى بوده که بر اساس نسخهاى دیگر در دوره صفویه استنساخ شده است. همین نسخه منحصر به فرد اساس تصحیح و چاپ محدث ارموى قرار گرفته و در سال ۱۳۵۴ منتشر شده است.
محدث ارموى ضمن مقدمه مفصلى بر این کتاب، از راویان متعدد ثقفى یاد کرده و درباره نسخ کتاب سخن گفته است. چاپ دیگر آن در بیروت انجام شده است. تا کنون دو ترجمه از این اثر نیز عرضه شده است که ترجمه عطاردى مقدمهاى ارزشمند درباره کتاب و نسخ آن در بر دارد.