سلامت

دانستنی‌های بهداشت دندان‌ برای قبل از خواب

سایت پرمطلب : روال زندگی همگی ما در انتهای شب و همزمان با سنگین شدن تدریجی چشم‌ها، تقریبا منطبق با‌‌ همان تشبیه کودکانه است: شام، جیش، بوس، لالا. اما شاید باید جزء دیگری نیز به این روال افزود، چراکه حالا شما بزرگ شده‌اید و ردیف منظم یا پراکنده‌ای از دندان‌ها روی آرواره‌های شما افزوده شده است!
موارد زیر توصیه‌هایی است که شما باید به عنوان یک فرد صاحب دندان پیش از خواب به‌کار برید:

بهداشت دندان‌ برای قبل از خواب
بهداشت دندان‌ برای قبل از خواب

هرگز نشه فراموش!
دندان‌پزشکان روزی ۲ یا۳ نوبت مسواک را در هر روز به بیماران خود توصیه می‌کنند. اما در حالتیکه بسیاری از افراد درگیر زندگی ماشینی شده‌اند و بیشتر از دو سوم وقت روزانه خود را در بیرون از منزل و در پرداختن به انبوهی از کار‌ها و دلمشغولی‌ها می‌گذرانند، برخی از آن‌ها با یک عقب‌نشینی معنی‌دار از موضع خود، تعداد وعده‌های مسواک روزانه را به یک نوبت، کاهش داده‌اند. البته با این پیش‌شرط که دست کم پرداختن به دندان‌ها را در همین نوبت سرسری نگیرند و با دقت و حوصله آن‌ها را مسواک بزنند.
خوردن سیب، جویدن آدامس، نوشیدن چای، کشیدن نخ دندان، دهانشویه دهان با آب‌نمک و حتی چرخاندن زبان دور دهان و روی دندان‌ها، هیچ کدام جایگزین مناسبی برای مسواک نیست، اگرچه هر یک از ان‌ها در جای خود می‌تواند مفید باشد و تکمیل کننده عمل مسواک زدن.
اگر هر وعده روزانه مسواک را فراموش می‌کنید و پشت گوش می‌اندازید، نوبت آخر شب را به هیچ وجه فراموش نکنید. حتی اگر در انتهای شب به اندازه یک از جا بلند شدن و مسواک کشیدن دندان‌ها نا‌ندارید، دهانتان را با آب بشویید یا دست کم از خوردن خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های شیرین قبل از خواب پرهیز کنید تا ذرات شیرینی و غذا که عامل اصلی پوسیدگی‌اند، در تمام مدت شب، میان دندان‌های شما باقی نمانند.

دندانتان را به سیخ نکشید!
اگر شما هم عضوی از طبقه متمول این شهر هستید که برای شام در منوی رستوران‌ها غذاهای گوشتی را انتخاب می‌کنند، هیچ بعید نیست که خلال کشیدن دندان‌ها بعد از صرف این غذای چرب و لذیذ، تبدیل به یکی از عادت‌های ناخودآگاه شما شده باشد. دوستان دیگری که در طبقات پایین‌تر اجتماعی قرار می‌گیرند نیز از اینگونه عادت‌ها مستثنی نیستند؛ اگرچه با اندکی تفاوت از اجسامی مانند چوب‌کبریت، نخ خیاطی یا پلاستیک برای این کار استفاده می‌کنند. چه شکل کارخانه‌ای و ایده‌آل خلال دندان و چه انواع خود ساخته آن نه تنها کارکردی برای بهداشت دهان و دندان ندارند، که عملا می‌توانند به بافت لثه آسیب وارد کنند و موجب زخمی شدن یا التهاب آن شوند. جایگزین بهتر و آبرومندانه این اجسام «نخ‌دندان» نام دارد که اگر درست و مداوم استفاده شود، می‌تواند تا چهل درصد از ایجاد پوسیدگی جلوگیری کند. استفاده از نخ دندان، اگرچه در نگاه اول بسیار ساده و ابتدایی می‌رسد، اما ریزه‌کاری‌هایی دارد که بدون دانستن آن‌ها نخ کشیدن دندان‌ها کار چندان مفیدی برای حفظ سلامت دندان‌ها نخواهد بود. دندان‌پزشک شما در این زمینه می‌تواند شما را راهنمایی کند.

دهان‌شویه برای همه
ممکن است شما از جمله افرادی باشید که دچار التهاب و تحلیل لثه شده و انجام عمل جراحی لثه را تجربه کرده‌اید، به طور حتم معجمون گس و تلخ‌مزه‌ای به نام «کلرهگزیدین» را به یاد می‌آورید که دندان‌پزشک پیش و بعد از انجام عمل جراحی آن را به شما توصیه کرده است. مهم‌ترین اثر این دهان‌شویه کاهش التهاب لثه و کمک به بازگشت سلامت لثه است.
اما مصرف دهان‌شویه تنها به افراد دچار بیماری لثه محدود نمی‌شود. استفاده از دهان‌شویه، در کنار مسواک زدن و کشیدن نخ‌دندان، حلقه سوم وظایف بهداشتی شما در قبال دهان و دندانتان است. اگرچه هر یک از این اعمال نقش موثری در حفظ سلامت دندان‌های شما دارند، اما هیچ کدام جای دیگری را نمی‌گیرند و استفاده از هر سه برای داشتن دندان‌هایی سالم و عاری از پوسیدگی توصیه می‌شود.

بی‌دندان‌ها معاف نیستند!
اگر شما تعدادی یا تمام دندان‌های خود را از دست داده‌اید، بیهوده به سایر اعضای خانواده از آن لبخند‌های فخرفروشانه نزنید. شما هم از مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان معاف نیستید، اگرچه هیچ دندانی در دهان نداشته باشید.
پروتز متحرک (دست دندان) ی که در دهان دارید باید هر از گاهی از دهان خارج شود تا علاوه بر شستشوی دهان، به لثه‌های شما فرصت استراحت بدهد. فک‌های شما درست همانند پاهایی هستند که در تمام مدت روز درون کفش‌ها تحت فشار قرار می‌گیرند. اگر در تمام طول روز، به هر دلیلی، از این کار غفلت می‌کنید، در انتهای شب و پیش از خواب، این فرصت را به بافت لثه بدهید تا از زیر فشار پروتز بیرون بیاید و نفسی تازه کند! در هر صورت فراموش نکنید که نام پروتزی که در دهان دارید «متحرک» است، پس باید هر از گاهی از دهان بیرون بیاید تا ذرات غذایی نفوذ کرده در زیر پروتز یا میان دندان‌های طبیعی باقی مانده دهان را بشویید. عدم توجه به بهداشت دهان و دندان، افرادی را که از پروتز متحرک استفاده می‌کنند در معرض ابتلا به انواع بیماری‌های قارچی در دهان می‌کند. ناحیه کام فک بالا شایع‌ترین این نواحی در دهان است که بیماری قارچی در آن به صورت قرمزی و سوزش بروز می‌کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا