جلسه ۷۳ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۲۹ جمادی الاول ۱۴۳۰ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj073.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj073.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

چکیده:

۱- فقهاء در مسألۀ استطاعت انظار متفاوتی را مطرح نموده‌اند، بعضی آن را به زاد و راحله تفسیر کرده‌اند و بعضی آن را برای امکنه قریبه هم واجب نمی‌دانند.

۲- عجیب است که بسیاری از فقهاء، روایات متعدده‌ای که در لزوم حج به انحاء مختلف و مرّات متعدد آمده است را ندیده گرفته‌اند و توجه لازم را مبذول نکرده‌اند و لذا امثال صاحب جواهر به آسانی گفته‌اند: کسی که زاد و راحله ندارد، حج بر او واجب نیست درحالیکه امثال ابن ادریس و صاحب ریاض خلاف نظر داده‌اند.

۳- این چه دردی است که ما بیائیم روایات ائمه را تأویل کنیم و از معنای سلیس خود آن را برگردانیم و دچار این همه توهمات شویم. لذا ما نباید به کثرت یا قلّت روایات نظر کنیم بلکه بایستی به معنا و مفهومی که از جمیع آنها به دست می‌آید نظر انداخت.

۴- نتیجه اینکه استطاعت فقط قدرت بر حرکت است نه زاد و راحله و اگر قائل به زاد و راحله نیز شویم بنابر اساس واجب مطلق است نه مشروط که در واجب مطلق مکلف عقلاً و عرفاً بایستی نسبت به تهیۀ مقدمات اقدام نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن