جلسه ۲۴ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت

سخنران حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۱۱ شوال المکرم ۱۴۲۹ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj024.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj024.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

 

چکیده:

۱- کیفیت بردن به حج و دعوت به حج به دو صورت است و در روایات هم به حکم هر دو صورت اشاره شده. یکی اینکه به شخص بذل مال بشود و مال را به او تملیک کنند که در اینجا شخص حقّ رد آن مال را ندارد و حرام است رد ّ کند دوم اینکه مال را به او تملیک نمی کنند بلکه او را با خودشان می برند

۲- چنانچه به کسی بذل مال بشود برای حج ومالک شود شرط استطاعت برای او محقق شده و باید به حج برود و این حجى الاسلام اوست و لازم نیست اگر بعداً متمول شد دوباره حج را اعاده نماید.

۳- اگر به کسی بذل مال نشود بلکه او را همراه خود به حج ببرند، این حج حجى الاسلام به حساب می آید تا مستطیع شود که اگر مستطیع شد باید دوباره حج انجام دهد.

۴- مخالف اگر مستبصر بشود باید دوباره حج را تکرار کند البته بعضی روایات حکم به استصحاب قضاء حج کرده (برای کسیکه غافل بوده و معاند نبوده) و بعض دیگر حکم به وجوب قضاء حج کرده (برای معاند و ناصبی)

۵- مشکل روایاتی که می فرمایند: کسیکه او را به حج برده اند اگر مستطیع شود باید دوباره به جا بیاورد اینست که از طرفی در تمام عمر یک حجى الاسلام واجب است و امام هم حجى الاسلام این شخص را امضاء کرده اند و از طرفی می فرمایند باید دوباره انجام دهد آیا دو حجى الاسلام واجب است یا یکی؟

۶- شیخ طوسی این روایاتی که امر به اعاده حج کرده اند را حمل برای استحباب کرده در حالیکه عبارت امام علیه السلام با استحباب نمی سازد چون فرموده اند: فلیحجّ.

۷- حجّ صبی مُمضی و مأجور و صحیح است مانند نماز صبی اما باعث ساقط شدن و وجوب حجى الاسلام در دوران بلوغ نمی شود همانطور که نماز صبی باعث ساقط شدن وجوب بعد از بلوغ نمی شود.

۸- میزان اجر و ثواب در واجبات  بیشتر از نوافل است.

۹- بعضی دیگر از روایات امر به اعاده حج مَن حُجَّ به اُناس دارد به خاطر همین مشکل، حمل بر وجوب کفائی یا حمل حج اول بر حج نیابتی    کرده اند که همه اینها خلاف ظاهر روایات است و صحیح نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن