کتاب

کتاب کامل الزیارات‏

پرمطلب: کتاب کامل الزیارات‏ تالیف شیخ ابو القاسم، جعفر بن محمد بن جعفر بن موسى بن مسرور بن قولویه قمى( متوفاى ۳۶۷ هجرى) و شامل مجموعه روایاتى از ائمه علیهم السلام درباره شیوه زیارت حضرت رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم و دیگر امامان و امامزادگان علیهم السلام و ثواب و فضل آن مى‌‏باشد.

نام‌‏هاى کتاب‏

نجاشى از این کتاب به« الزیارات» تعبیر مى‏کند و شیخ در کتاب فهرست از آن تعبیر به« جامع الزیارات» کرده است.

مشهورترین نام آن« کامل الزیاره» مى‏باشد اگر چه به آن« کامل الزیارات» و« کتاب المزار» نیز گفته‏اند و در چاپ کتاب هم نام« کامل الزیارات» براى آن انتخاب شده است.

ویژگى کتاب‏

از ویژگى‌‏هاى مهم این کتاب توثیق عام روات آن است یعنى ابن قولویه در آغاز کتاب تمام روات آنرا توثیق کرده و این کمکى بزرگ براى توثیق بسیارى از روات شیعه است که نامى از آنها در کتاب‏هاى رجالى نیامده یا توثیق نشده ‏اند.

انگیزه نگارش‏

راویان بزرگ شیعه در قرن‏هاى اولیه اسلام با همت و تلاش والاى خود سعى در زنده نگه داشتن یاد و سخنان ائمه معصومین علیهم السلام داشتند و در این راه از هیچ کوششى فروگزار نکردند. آنان تمام عمر خود را صرف شنیدن و نقل و نوشتن روایات آن امامان بزرگوار کرده‏اند.

مؤلف این کتاب نیز یکى از چهره‏هاى درخشان روات شیعه است. وى انگیزه نگارش کتاب کامل الزیارات را این گونه بیان مى‏فرماید:

« من این کتاب را براى تقرب به درگاه الهى و پیامبر و على و فاطمه و ائمه صلوات الله علیهم اجمعین و نشر زیارت آن بزرگواران در میان برادران مؤمنم نگاشتم.»

ارزش کتاب‏

کتاب کامل الزیارات گنجینه‏اى ارزشمند درباره شیوه زیارت خاندان عصمت و طهارت مى‏باشد که از ائمه معصومین علیهم السلام به ما رسیده است.

این کتاب از مهم‏ترین منابع روایى ما در این زمینه و یکى از معتبرترین مراجع کتب دعا و زیارات متأخرین مانند« مفاتیح الجنان» شیخ عباس قمى مى‏باشد.

اعتبار کتاب‏

این کتاب از معتبرترین کتاب‏هاى روایى شیعه است که در طول هزار سال که از زمان نگارش آن مى‏گذرد پیوسته مورد توجه علما و فقهاى شیعه واقع شده و روایات آن در منابع مهم روایى شیعه نقل شده و به آنها استناد شده است.

کلام علامه مجلسى‏ علامه مجلسى درباره این کتاب مى‏فرماید:« کتاب کامل الزیارات از اصول معروف و مشهور میان فقهاى شیعه مى‏باشد».

تعداد احادیث‏

کتاب کامل الزیارات شامل ۷۵۵ حدیث است که در ۱۰۸ باب آمده‏اند.

عناوین‏

این کتاب داراى موضوعاتى است مانند:

۱- ثواب زیارت حضرت رسول صلى الله علیه و آله و سلم.

۲- آگاهى فرشتگان از شهادت امام حسین علیه السلام.

۳- چگونگى نماز در حرم امام حسین علیه السلام.

۴- شیوه زیارت حرم امام موسى کاظم و امام جواد علیهما السلام.

۵- شیوه زیارت ائمه علیهم السلام.

و مباحث ارزشمند دیگر.

نسخه‏هاى خطى‏

۱- نسخه‏اى در کتابخانه کاشف الغطا در نجف اشرف.

۲- نسخه‏اى در کتابخانه آیت الله خوانسارى.

۳- نسخه‌‏اى در کتابخانه سید حسن صدر، صاحب کتاب تأسیس الشیعه.

 

گردآوری شده توسط سایت پرمطلب > کتابشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا