جلسه ۱۲۴ شرح حدیث عنوان بصری

اهمیت سلوک عقلانی و لزوم تصحیح فکر و اندیشه

 

تاریخ: ۲۱ شوال ۱۴۲۶ هجری قمری‏

موضوع: بیان یکی دیگر از مراتب بطلان، کیفیت سلوک عقلانی‏

فقره: و لا یدع أیامه باطلًا

فهرست:

  1. انسان در قبال عمر و زمانی را که خداوند متعال به او عطا کرده است باید ما به ازایی برای خود تحصیل کند و چیزی جز رضای پروردگار نمی‏تواند ما به ازاء آن قرار گیرد.
  2. بزرگ‏ترین درد و بیماری که برای آن علاجی متصور نمی‌شود جهالت می‌باشد.
  3. میزان طلب و نیاز افراد وابسته به میزان فهم و بینش ایشان می‌باشد.
  4. تأکید مرحوم علاّمه طهرانی و اولیاء الهی بر اینکه همه افراد قابلیت رسیدن به مقام و موقعیت امام علیه‏السلام که عبارت می‌باشد از ادراک حقیقت توحید و ولایت پروردگار را دارا می‌باشند.
  5. یک سخن از ائمه اطهار علیهم‏السلام و اولیاء الهی که قلب و ضمیر و سرّ فردی را از مرحله ماده و توغل در کثرات و اعتبارات به عالم تجرّد و نورانیت برمی‏گرداند از هزار معجزه و کرامت بالاتر است.
  6. از جمله صفات عارف الهی این است که ماده کائنات مورد اطاعت و فرمان او قرار می‏گیرند به واسطه اتصال نفس او با مقام اراده و مشیت پروردگار متعال.
  7. نفس انسان به واسطه اتصال با مقام اراده و مشیت پروردگار متعال قادر خواهد بود هرآنچه را که از علم به واسطه حواس ظاهر برای او حاصل می‌شود بدون استعانت از ادوات و آلات مادی برای خود حاصل کند.
  8. توضیحی راجع به کیفیت تصرفات و تسخیر قوای عالم ماده توسط حضرت سلیمان علیه‏السلام بر اساس تجلی اسم اعظم پروردگار متعال.
  9. در زمان ظهور امام زمان علیه‏السلام ایشان نسبت به افراد بر اساس واقع حکم و قضاوت می‏کنند.
  10. از جمله مسائلی را که اولیاء الهی بسیار نسبت به آن تأکید می‏کردند مسأله همت و اهتمام و پایبندی افراد نسبت به اموری است که برای ایشان نسبت به آنها علم و فهم حاصل شده است.
  11. بیان یکی دیگر از مراتب عدم گذران ایام به بطالت بر اساس کلام امام صادق علیه‏السلام.
  12. توضیحی راجع به فرمایش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم به امیرالمؤمنین علیه‏السلام: یا علی اذا رأیت الناس یقبلون الی بارئهم بانواع البرّ فاقبل علیه بعقلک‏
  13. چگونه انسان می‏تواند اعمال و کارهای خود از دریچه احساسات خارج کرده بر پایه و مبنای سلوک عقلانی پی‏ریزی کند.
  14. تأکید مرحوم علاّمه طهرانی بر سعی و اهتمام افراد در حفظ و تداوم بخشیدن حالات معنوی و روحانی که برای آنها در سفر حج حاصل می‌شود.
  15. مرحوم آیه الله سیدجمال الدین گلپایگانی در خطاب به مرحوم علاّمه طهرانی با وجود کثرت تألمات ناشی از بیماری‏ها می‏فرمایند: کسی که عرفان ندارد در دنیا و آخرت بدبخت می‌باشد.
  16. توضیحی راجع به خصوصیات ماه مبارک رمضان‏
  17. عدم شناخت عقلانی حقیقت و واقعیت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم و تبعیت احساسی از ایشان منجر به کنار زدن دستور پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در ارتباط با خلافت و جانشینی امیرالمؤمنین علیه‏السلام شد.
  18. توضیحی راجع به سلوک عقلانی و تصحیح فکر و اندیشه افراد از پی‏ریزی اعمال خویش بر اساس احساسات و امور اعتباری.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن