جلسه ۳۹ شرح حدیث عنوان بصری

موضوع: آثار و تبعات سوء ملقّب شدن به عناوین و القاب در بعد فردی و اجتماعی‏

عبارت: قلت یا شریف! فقال: قل: یا ابا عبدالله‏

تاریخ:۱۰ جمادی الاول ۱۴۲۱ , مدت زمان: ۱:۱۹:۲۹

فهرست:

  1. مسأله تلقّب به القاب و عبارات مکبِّره نفس دارای دو اثر سلبی و منفی بر نفس انسان و جامعه می‌باشد
  2. نفس انسان به لحاظ حالت تأثیرپذیری و انفعالی که نسبت به حوادث و پدیده‏ها دارد در صورتی که در بستر مناسب خویش قرار نگیرد به تدریج جنبه عبودیت وجود خویش را از دست داده انانیت‏ها و تعلقات جایگزین آن شود.
  3. ذکر حکایتی از مرحوم آقاسید جمال الدین گلپایگانی مبنی بر ملاقات ایشان با مرحوم قائم مقام رفیع و عتاب و خطاب ایشان نسبت به او.
  4. سخن امیرالمؤمنین علیه السلام نسبت به شخصی که با آوردن هدیه‏ای برای حضرت به عنوان رشوه قصد فریب ایشان را داشته است‏.
  5. کیفیت تدریجی نفوذ شیطان و جلوه‏ها و جاذبه‏های عالم دنیا در نفس انسان و میراندن جنبه عبودیت در وجود او.
  6. تفسیر آیه ۷ سوره مبارکه بقره: ختم الله علی قلوبهم و علی سمعهم و علی أبصارهم غشاوه.
  7. مرحوم علاّمه طهرانی می‌فرمودند: افرادی که وارد در دستگاه‏های حکومتی و سیاسی می‏شوند تنها در صورتی از آلودگی‏ها رهایی خواهند داشت که یا امام معصوم باشند یا ولی الهی و یا مأذون از طرف ولی الهی باشند.
  8. امیرالمؤمنین علیه السلام در وصف متّقین می‏فرمایند: اگر فردی ایشان را مورد مدح و ستایش و تزکیه قرار دهد از ترس به خود لرزیده و می‏گوید من از غیر خودم داناتر هستم به خودم‏.
  9. فرد زرنگ و رند شخصی است که خود را در معرض القاب و عناوین و اعتباریات قرار نداده و موقعیت خویش را به خوبی شناخته تا دچار فریب دنیا و ابناء آن نشود.
  10. ذکر حکایتی از مرحوم آیه الله میرزا محمد تقی شیرازی مبنی بر آشکار شدن تقوا و بی هوایی ایشان برای همه افراد به واسطه امتحان مرحوم بهاری‏.
  11. توضیحی راجع به بیانات امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه متقین: اللهم لا تؤاخذنی بما یقولون و اجعلنی افضل بما یظنون و اغفرلی ما لا یعلمون‏.
  12. هر یک از القاب و مدائح و اعتباریات پرده‏هایی است که بر نفس انسان آویخته می‌شود و مانع از حرکت انسان به سمت کمال و تلقّی و دریافت جذبات و نفحات قدس الهی می‌شود.
  13. از جمله آثار سوء و منفی تلقّب به عناوین و القاب در بعد اجتماعی غلط انداز شدن موقعیت و جایگاه افراد در جامعه می‌باشد.
  14. تقدّس بخشیدن و برتری دادن کلام و عملکرد برخی افراد در قبال سایر کلمات و سنن و موازین حقّه از دیگر آفات مدح و ایجاد شخصیت کاذب برای افراد در بعد اجتماعی می‌باشد.
  15. کلام مرحوم علاّمه طهرانی به مرحوم شیخ حسن نوری: چرا به آیه الله گلپایگانی نمی‏فرمایید صریحاً فتوا و نظر خویش را برای افراد بیان کنند.
  16. از دیگر آثار و تبعات منفی تقدّس بخشیدن بیجا به نظرات افراد و ایجاد شخصیت کاذب برای ایشان توقف رشد فکری و ارتقاء فرهنگی جامعه و جلوگیری از به فعلیت رسیدن استعدادهای بالقوه افراد می‌باشد.
  17. تعبّد محض و کورکورانه داشتن نسبت به مبانی فقهی و عرفانی و عقیدتی برای افراد و بخصوص اهل علم امری است صد درصد باطل و غلط.
  18. ذکر حکایتی از حضرت استاد طهرانی مبنی بر مباحثه ایشان با مرحوم علاّمه طهرانی در ارتباط با یکی از مسائل توحیدی‏.
  19. توصیه و تأکید مرحوم علاّمه طهرانی به حضرت آیه الله ابراهیم خسروشاهی مبنی بر امتحان کردن مرحوم حداد رضوان الله علیه و پرسیدن سوالهای علمی وعرفانی از ایشان‏.
  20. تفاوت مکتب عرفان با سایر مکاتب در کیفیت تعامل و برخورد با افراد از هر نحله و مذهبی می‌باشد.
  21. مرحوم علاّمه طهرانی در پاسخ شخصی که پدر او کمونیست بوده می‏فرمایند مانند فردی که پدر او مسلمان است با او رفتار کن.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن