جلسه ۷۴ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۵ جمادی الثانی ۱۴۳۰ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj074.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj074.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

چکیده:

۱- بعضی از فقهاء مانند صاحب مدارک و حدائق می‌گویند که استطاعت در حج چیزی جز قدرت نیست و زاد و راحله به میزان متعارف است.

۲- از نظر ما، استطاعت به معنای شرط عقلی است و تحصیل شرط عقلی هم به عهده مکلف است، بنابراین واجب نسبت به شرط عقلی، واجب مطلق خواهد بود نه مشروط، زیرا مولا شروط عقلیه و مقارنات عقلیه را در دایره تکلیف قرار نمی‌دهد الاّ اینکه مورد استثناء باشد.

۳- به طور کلی جریان القائات شرعیه و انشاء قواعد کلیه و اصول عملیه در مبانی شرعیه جریان القاء تکلیف مخاطبین و مسئله تفهیم و تفهم و تبادل مطالب، تمام اینها بر اساس همین قضیه واحده متابعت شارع از مبانی عقلیه و عرفیه در جریان تخاطب قرار می‌گیرد. و لذا مجتهد بایستی بداند که احکام شرع و روایاتی که مُقنِن قواعد کلیه هستند در چه جایگاهی از این سیره عقلائیه قرار دارند، آیا برای خودشان حکم مجزا جعل و وضع می‌کنند؟ یا مقرِّر آن سیره عقلائیه و جنبه عقلائیه است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن