اطلاعاتی درباره کپسول گاباپنتین
(نام تجاری: Neurontin)
گروه دارویی: آنالوگ گابا GABA
گروه درمانی: ضد تشنج ( صرع )
شکل دارویی: کپسول ۱۰۰ میلی گرمی
مصرف در دوران حاملگی: احتیاط فراوان و فقط در صورت لزوم
موارد مصرف: در صرع پارشیل یا تشنج جنرالیزه ( عمومی)
میزان مصرف: ۱٫۵ قرص هنگام خواب , و به تدریج ۳۰۰ میلی گرم دو بار در روز و ۳۰۰ میلی گرم سه بار در روز , در روز سوم تجویز می شود.ولی میزان متوسط ۳ تا ۶ قرص در طول روز استفاده می شود.
موارد مانع: حساسیت شدید دارویی
عوارض جانبی: سردرد , خواب آلودگی , تهوع , استفراغ , گیجی , درد عضلانی , مشکلات چشمی , اختلال خلقی , سرفه و تپش قلب
توجهات: عملکرد کلیه باید تست شود. دارو نباید به طور ناگهانی قطع شود. پزشک می بایست نتیجه درمان را بررسی کند.
آموزش: این دارو یا آ«تی اسیدها نباید مصرف شود. فاصله نوبت این دارو نباید بیش از ۱۲ ساعت باشد.
شرایط نگهداری: در دمای اتاق نگهداری شود.
کاربرد
یک آنالوگ گاما آمینوبوتیریک اسید است که در ابتدا برای درمان صرع تولید شد، ولی در حال حاضر برای استفادههای مختلفی از جمله کاهش درد، بهخصوص دردهایی با منشا عصبی (مانند سردرد و کمردرد) دارد. این دارو با نامهای تجاری (برند) مختلفی در داروخانهها عرضه میشود. نورونتین، محصول شرکت فایزر و نیز آپوگاباپنتین، محصول شرکت آپوتکس کانادا از نامهای شناختهشده هستند. از جمله برندهای رایج ایرانی نیز میتوان از نوروپنتین نام برد.
موارد مصرف
گاباپنتین در سال ۱۹۹۴ به وسیله اداره دارو و غذای آمریکا (FDA) برای درمان صرع پارشیال (گاباپنتین همراه با سایر داروهای ضد تشنج مورد استفاده قرار میگیرد) تایید شد. در سال ۲۰۰۲ به پزشکان اجازه داده شد که از این دارو برای کاهش درد ناشی از ابتلا به زونا (نورالژی هرپسی) استفاده کنند. هم اکنون برخی از پزشکان از این دارو برای پیشگیری از سردرد میگرنی، درمان نیستاگموس و نیز کاهش دردهای نوروپاتیک (عصبی) استفاده میکنند. برخی معتقدند که در اختلالات دو قطبی نیز میتوان از این دارو استفاده کرد؛ اگر چه در این مورد هنوز اتفاق نظر وجود ندارد.
عوارض جانبی
در بزرگسالان خوابآلودگی، گیجی و نیز تورم اندامها از جمله عوارض شایع مصرف گاباپنتین است. عوارض جانبی شایع در کودکان بیشتر در ارتباط با سیستم عصبی مرکزی است که به گروههای زیر تقسیم میشود:
- اختلالات رفتاری،۸۵% موارد
- رفتارهای تهاجمی،۱۳% موارد
- اختلالات تمرکزی،۴۱% موارد
- بیقراری و نیز بیشفعالی ، ۲۷% موارد
- پارکینسون ، ۹۶% موارد
توجه
هرگز نباید دارو را پس از یک دوره استفاده طولانی مدت به طور ناگهانی قطع کرد. قطع ناگهانی و یا سریع دارو میتواند سبب بروز عوارض در بیمار شود. قطع تدریجی گاباپنتین در طی چند هفته و یا چند ماه احتمال بروز عارضه را در بیمار کاهش میدهد. دقت کنید که قطع ناگهانی داروهای ضد صرع سبب افزایش احتمال بروز تشنج میشود.
سوء استفاده و وابستگی
در مورد سوء مصرف گاباپنتین و یا وابستگی به آن، اطلاعات کافی در دسترس نیست.
استفاده در دوران بارداری
گاباپنتین در گروه C قرار دارد. برای استفاده از گاباپنتین در دوران بارداری، باید مزایای استفاده از آن نسبت به آسیب احتمالی جنین سنجیده شود.
عوارض جانبی نادر ولی خطرناک گاباپنتین
برخی از عوارض جانبی نادر ولی جدی و خطرناک گاباپنتین عبارت است از: تورم دست, موچ پا, پاها و نشانه های عفونت مانند تب و سرفه و گلو درد دائمی. در صورتی که فرد هر یک از این علائم و نشانه ها را در خود مشاهده نمود, باید سریعا به متخصص مراجعه کند. علاوه بر موارد بیان شده, تب غیر طبیعی, تورم غدد, زردی پوست و چشم, خستگی غیر طبیعی, تیره شدن ادرار, تغییر در مقدار ادرار و درد قفسه سینه از جمله عوارض جانبی نادر گاباپنتین می باشند که در صورت مشاهده هر یک از آن ها نیز باید فورا به پزشک مراجعه شود.
تعداد کمی از افرادی که داروهای ضد تشنج برای درمان هر نوع بیماری اعم از تشنج, اختلال دو قطبی و درد مصرف می کنند, ممکن است عوارضی مانند افسردگی, افکار و تلاش برای خودکشی و دیگر مشکلات ذهنی و خلق و خوی ایی را تجربه کنند. به همین دلیل به افراد مصرف کننده این دارو توصیه می شود در صورت مشاهده ی هر گونه تغییرات ناگهانی در خلق و خو و افکارتان از جمله نشانه هایی از افسردگی و افکاری از قبیل خودکشی و آسیب رساندن به خود سریعا به پزشک خود مراجعه و گزارش دهید.
از دیگر عوارض جانبی و نادر این دارو می توان به واکنش های آلرژی به آن اشاره کرد. برخی از واکنش های آلرژیک به این دارو عبارت است از: جوش، خارش، تورم به خصوص در صورت، زبان، گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی. در صورت مشاهده ی این علائم نیز باید به پزشک اطلاع داده شود.
با توجه به مطالب بیان شده در مورد گاباپنتین, مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک صورت گیرد چرا که پزشک منفعت استفاده از این دارو را نسبت به عوارض آن بهتر می داند. به علاوه از قطع خودسرانه این دارو باید جدا پرهیز شود.
…