آرایش چشم با حفظ سلامت آن
اگر اهل استفاده از لوازم آرایش چشم هستید، باید بدانید که سه قانون کلی برای استفاده از لوازم آرایش چشم وجود دارد که اگر خانمها از آن ها غفلت کنند، سلامت چشمهای شان تهدید میشود:
مواد آرایشی واتروپروف (ضدآب) چشم
این که لوازم آرایشی چشمی کاملا واترپروف باشند، جای تردید دارد، اما فرآوردههایی که به عنوان واترپروف تبلیغ میشوند، بیشتر از دیگر فرآوردهها در جای خود دوام میآورند.
اکثر لوازم آرایش واترپروف چشم، در سادهترین نوع یا از رنگدانههای مومی محلول در حلالهای فرار یا از رنگدانههای معلق در محلول صمغ یا رزین تشکیل شدهاند.
دو دسته از لوازم آرایشی واترپروف موجود است:
۱) آن هایی که در مقابل اشک چشم، رطوبت هوا و عرق مقاوم هستند.
۲) آن هایی که در مقابل همه این ها به اضافه آب و صابون معمولی مقاوم هستند.
برای پاک کردم نوع دوم، مواد دیگری غیر از آب و صابون لازم است. فرآوردههایی که حاوی حلالی مثل روغن معدنی یا روغنی، مشابه آن باشند بهتر نتیجه میدهند. اکثر کرمها، چربیها و لوسیونهای تمیزکننده صورت به علاوه اکثر پاککنندههای آرایشی حاوی یک یا چند تا از این حلالها بهعنوان ماده اصلی هستند؛ لذا هر کدام از این فرآوردهها بهطور موثر اکثر آرایشهای واترپروف چشمی را از بین میبرند. افرادی که لنز تماسی چشم دارند، بهتر است از پاککنندههای آرایشی غیر روغنی استفاده کنند نه از کرمها یا روغنها، زیرا کرمها به آسانی به لنز چسبیده و دید چشم را تار میکنند.
انواع ریمل
ریمل معمولا ترکیبی از صابون و موم یا مایع و دانههای رنگی برای رنگ کردن مژهها است. ریملها در اشکال کرم و مایع موجود هستند.
*ریملهای کرمی، امولسیونهای آبی هستند که با یک برس به مژهها زده میشوند.
*ریملهای مایع شبیه نوع کرمی هستند، اما معمولا در سیلندرهای محکمی بستهبندی شدهاند که دارای یک برس سر خود است. این نوع ریملها بیشتر واترپروف هستند.
*ریملهای “مژهدار” ریملهای مایع با الیاف ظریف مصنوعی هستند. با تبخیر مایع ریمل، الیاف به مژههای خیس میچسبند و آن ها را کلفتتر و بلندتر به نظر میآورند.
آرایش چشم در کسانی که لنز چشم دارند
افرادی که لنز چشم دارند، باید از ریملهای مژهدار پرهیز کنند، زیرا ممکن است فیبرها، داخل چشم رفته و زیر لنز ایجاد تحریک کنند. این افراد باید از ریملهای مایع که الیاف “مژه” ندارند، استفاده کنند. همچنین ممکن است این ها حفاظتکنندههایی غیر از ریملهای معمولی داشته باشند.
ممکن است افرادی که لنز تماسی دارند از اسید فنیل مرکوریک که محافظی در فرآوردههای دیگر چشمی است، دچار حساسیت شوند، زیرا برخی از محلولهای تمیزکننده لنز، حاوی این ماده هستند. لذا ریملی که به عنوان بیخطر معرفی میشود، نباید برای کسانی که لنز دارند، حاوی اسید فنیل مرکوریک باشد. لنز تماسی باید قبل از به کار بردن آرایش در چشم گذاشته شود و قبل از پاک کردن آرایش چشم باید برداشته شود.
لوازم آرایش قرضی ممنوع!
قرض گرفتن لوازم آرایشی دیگران صحیح نیست، زیرا ممکن است باعث عفونت چشم شوند. حتی اپیدمی تراخم چشمی به علت استفاده از لوازم آرایش دیگران دیده شده است. محافظها در لوازم آرایش چشم و دیگر وسایل زیبایی برای کم کردن خطر آلودگی است، لکن این محافظها از استفاده تا تاثیرگذاری به زمان نیاز دارند.
غلظت محافظها برای بیخطر کردن شیمیایی و میکروبیولوژیکی و در رابطه با استفاده معمولی از این فرآوردهها تنظیم شده است. تنها تعداد معدودی از محافظهای قوی و با غلظت بالا میتوانند فرآوردههای آرایشی را به خصوص برای مدت زمان کوتاهی پس از استفاده، در سطح نزدیک به استریل نگه دارند. اما چون استفاده از این محافظها با غلظت بالا در لوازم آرایش، مطلوب نیست، لذا برای اجتناب از عفونت، لوازم آرایشی کسی را نگیرید و مواد آرایشی خود را به کسی هم ندهید.
توصیه های لازم هنگام استفاده از مواد آرایشی چشم
در صورتی که از فرآورده های آرایش چشم استفاده می کنید ،بهتر است نکات زیر را به منظور حفظ سلامتی خود رعایت کنید:
– اگر این فرآورده باعث بروز هر گونه التهاب و غیره گردید، فوراً استفاده از آن را قطع کنید و در صورتی که این واکنش ها ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.
– هنگامی که در چشم ها و اطراف آن عفونت و یا التهاب وجود دارد، از مصرف این فرآورده تا بهبودی کامل خودداری کنید.
– باکتری های موجود بر روی دست شما هنگامی که به چشم انتقال پیدا می کنند، می توانند باعث بروز عفونت در چشم گردند، بنابراین قبل از به کار بردن این فرآورده ها حتماً دست های خود را بشویید.
– اطمینان حاصل کنید که هر وسیله یا موادی که به کار می برید کاملاً تمیز باشد.
– این فرآورده را به طور مشترک با هیچکس مصرف نکنید.
– فرآورده های آرایشی چشم را همیشه تمیز نگه دارید و اجازه ندهید توسط گرد یا غبار آلوده شود. وقتی از وسیله آرایشی استفاده نمیکنید، درب جعبه آن را ببندید.
– ریمل چشم و سایر فرآورده های حاوی حلال در صورت خشک شدن باید دور ریخته شود. به هیچ وجه از آب یا سایر حلال ها برای مرطوب کردن این فرآورده ها استفاده نکنید، چرا که با این کار باکتری ها به علت از بین رفتن سیستم مواد نگهدارنده قادر به رشد و تکثیر می شوند.
– معمولاً شرایط مناسب نگهداری این فرآورده ها در جای خشک و خنک می باشد.
– هنگام به کار بردن این فرآورده ها بسیار مواظب باشید که در کره چشم و سایر نواحی حساس خراشیدگی ایجاد نشود. هیچ وقت در حالت سیار (در اتومبیل و غیره) از این فرآورده ها استفاده نکنید.
– هیچ یک از انواع فرآورده های آرایشی را در نواحی نزدیک چشم استفاده نکنید، مگر این که این فرآورده ها مخصوص استفاده در نواحی اطراف چشم باشند؛ به طور مثال از فرآورده خط لب به جای خط چشم استفاده نکنید، چرا که با این کار ممکن است چشم خود را در معرض آلودگی های انتقال یافته از اطراف دهان و یا رنگ های غیر مجاز رژ لب قرار دهید.
– یکی از فرآورده های رنگی، سرمه می باشد. این فرآورده معمولاً حاوی نمک های فلزات سنگین (سرب و ….) و رنگ های غیر مجاز می باشند.
لازم به به ذکر است که بر روی بسته بندی بعضی فرآورده های آرایشی چشم اصطلاحاً از عنوان سرمه استفاده می شود، در حالی که این فرآورده ها سرمه واقعی نمی باشند. بنابراین در صورتی که دارای مجوزهای لازم بهداشتی باشند قابل مصرف می باشند.
– هنگام خرید از سلامت ماده آرایشی و بهداشتی بودن آن مطمئن شوید؛ به طور مثال اگر در هنگام خرید فرآورده ای، اجزای تشکیل دهنده آن بر روی بسته قید نشده بود این احتمال وجود دارد که فرآورده مجوزهای لازم بهداشتی را دارا نباشد.
یکی از راه هایی که در آن احتمال انتقال آلودگی وجود دارد استفاده از تسترهای مشترک در مراکز فروش، آرایشگاه ها و …. می باشد. بنابراین درصورتی که احتیاج به تست کردن یک فرآورده در هنگام خرید دارید، حتماً از فرآورده های یک بار مصرف استفاده کنید.
– لوازم آرایشی چشم نباید در معرض گرما قرار گیرند.
– هیچ چیز ناآشنا نباید داخل یا بیرون فرآوردههای چشمی قرار دهید.
– از نوع دوباره پرشدنی که استفاده مجدد برس اصلی و آپلیکاتور را ضروری میسازد، نخرید.
– برای خیس کردن ریمل و خط چشم غلی۱ از آب دهان استفاده نکنید.
منبع: معاونت غذا و دارو – مجله خانوادگی مادران به نقل از تبیان