جلسه ۱۳۶ شرح حدیث عنوان بصری

حقیقت زهد وتقوا و بیان مراتب زهد دروغین

 

تاریخ: ۳ ذی القعده الحرام ۱۴۲۷ هجری قمری‏

موضوع: حقیقت معنای تقوا و زهد، و مراتب زهد دروغین و فریبنده‏

فقره: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَه نَجْعَلُها لِلَّذینَ لا یریدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَه لِلْمُتَّقینَ‏

فهرست:

  1. تصور نادرست افراد از معنای تقوا و بیان حقیقت معنای زهد.
  2. زهد و اجتناب و پرهیز افراد از دنیا و نعمات آن در برخی از موارد بر اساس عدم قدرت شخص و یا عدم دسترسی او به آن موارد می‌باشد.
  3. یکی دیگر از مراتب بسیار دقیق زهد دروغین و اعراض افراد از دنیا و نعمات آن بخاطر التذاذ نفسانی ایشان از نفس این تزهد و پرهیز از نعمات الهی می‌باشد.
  4. خارج شدن یکی از شاگردان مرحوم علاّمه طهرانی از مکتب و مسیر ایشان بواسطه عدم تبعیت از دستوارت ایشان و احاطه و تسلط شیطان بر او.
  5. تصور نادرست برخی از افراد از تنافی میان مکتب عرفان و مسیر و سلوک الهی با مسیر عقلانیت و منطق و اشتغال به امور و مسائل ظاهری و دنیوی.
  6. کیفیت مشی و مرام حشر و نشر ائمه اطهار علیهم السلام در میان افراد و جامعه.
  7. سالک واقعی راه الهی فردیست که اشتغال او به امور و مسائل ظاهری و دنیوی او را از توجه به مقصد و مطلوب باز نمی‏دارد.
  8. یکی از خطراتی که سالک راه الهی و سایر افراد را تهدید می‏کند اینست که شخص بخاطر مسائل نفسانی و اعتباری به انکار حقائق و واقعیاتی بپردازد که در تحت اختیار و احاطه او قرار ندارد.
  9. چگونه انسان در مرتبه‏ای قرار می‏گیرد که گمان می‏کند مسیر و افکار و اعمال او حق و صحیح بوده در حالی که در واقع باطل و غیر صحیح می‌باشد.
  10. بیان معیار و میزانی که انسان بواسطه آن می‏تواند به ارزیابی و سنجش اعمال و نیات خود بپردازد.
  11. در بسیاری از موارد شیطان دام‏های خود را از راه دین و مسائل روحانی و به بهانه تبعیت از راه و مسیر حق می‏گستراند.
  12. واقعه عاشورا معیار و میزانی می‌باشد که افراد با قرار دادن خود در آن فضا و موقعیت و جوّ تبلیغات قادر به ارزیابی محک زدن خود می‌باشد.
  13. عمر سعد و بسیاری از افرادی که در لشکر او حضور داشتند از افراد ظاهرالصلاح و مورد توجه مردم و ملتزم به احکام و تکالیف شرعی بودند.
  14. لزوم تفکر و تأمل افراد در ابعاد مختلف واقعه عاشورا و اینکه چگونه نفس فرد به درجه‏ای از شقاوت و ضلالت می‏رسد که دستور به کشتن طفل شیرخوار می‏دهد.
  15. نفس انسان در برخی از موارد در مرتبه‏ای از انانیت و خودیت و بلندمنشی قرار می‏گیرد که دست به انجام هر عمل شنیع و دور از انصافی می‏زند.
  16. تهدید به قتل امیرالمومنین علیه السلام در صورت عدم بیعت با خلیفه اول.
  17. مقایسه‏ای میان دیدگاه امیرالمؤمنین علیه السلام به مسأله خلافت و کیفیت به خلافت رسیدن حضرت با سایر خلفاء.
  18. توضیحی راجع به عدم شناخت افراد و عوام موقعیت و جایگاه خود و دیگران را و تحت تأثیر احساسات تبلیغات و القاءات افراد واقع شدن.
  19. یکی از مهم‏ترین مسائل در مسیر سیر و سلوک الهی اطلاع و توجه فرد نسبت به موقعیت و وضعیت فعلّی خویش و ارزیابی آن بر اساس ملاکات و مبانی مسلّم می‌باشد.
  20. سخن مرحوم آیت الله میلانی به مرحوم حاج آقا حسین قمی از مراجع تقلید کربلا در ارتباط با نظر دیدگاه مردم نسبت به ایشان و میزان نزدیکی ایشان نسبت به آن.
  21. آنچه بعنوان میزان و معیار در انجام کارها و یا اجتناب از آنها توسط افراد باید مورد لحاظ قرار گیرد وجود منشأ عقلانی نسبت به آنها می‌باشد.
  22. تقوی عبارتست از اینکه همه نیات و اعمال در گفتار فرد برای ملاکات عقلانی و متخذ از آن باشد.
  23. سخنان حکیمانه مرحوم حداد رضوان الله علیه به استاد طهرانی مبنی بر لزوم رعایت و توجه به بدن بعنوان مرکب روح در مسیر رشد و تکامل انسان.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن