جلسه ۱۳۵ شرح حدیث عنوان بصری

تبیین اولین مرتبه از مراتب تقوا

 

تاریخ: ۱۷ شوال ۱۴۲۷ هجری قمری‏

موضوع: حقیقت معنای تقوا و تصور نادرست افراد از آن‏

فقره: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَه نَجْعَلُها لِلَّذینَ لا یریدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَه لِلْمُتَّقینَ‏

فهرست:

  1. چرا امام صادق علیه السلام در این فقره شریفه رعایت و محقق ساختن همه دستورات سابق الذکر خود را اولین مرتبه از مراتب تقوی بیان می‏کنند.
  2. اولین مرتبه از مراتب تقوی عبارتست از اینکه انسان جایگاه خود را در عالم هستی بفهمد و توقعی را که خداوند متعال در این عالم از او دارد ادراک کرده تا استعدادات و سرمایه‏های وجودی خویش را هباء منثورا تلف کند.
  3. مهمترین مسئله قبل از ورود افراد در مسیر سیر و سلوک اطلاع ایشان از میزان واقعی همت و استعداد خود برای پیمودن این مسیر می‌باشد.
  4. به چه دلیل بر اساس فرمایش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم یک ساعت تفکر کردن از هفتاد سال عبادت کردن بهتر و برتر می‌باشد.
  5. لزوم پرداختن افراد به ذکر تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها بلافاصله پس از اتمام نماز و کلام مرحوم حداد رضوان الله علیه در اهمیت آن.
  6. چگونه انسان می‏تواند حالات روحانی و معنوی حاصل شده برای خود را حفظ و تداوم بخشد.
  7. چگونه عامه و اهل تسنن با اعتقاد بر برتری خلفاء نسبت به امیرالمؤمنین علیه السلام و آل او در تشهد نماز خود بر پیامبر و آل او صلوات می‏فرستند.
  8. نماز خواندن و تلاوت قرآن فردی که با علم به حقانیت امری بر خلاف آن عمل می‏نماید نه تنها موجب نورانیت و قرب افراد نشده موجب کدروت و بُعد او می‌شود.
  9. لزوم پایبندی افراد به ملاکات و مبانی مکتب تشیع و حفظ حریم و جایگاه مقدس ائمه اطهار علیهم السلام.
  10. ۱دیدگاه نادرست افراد از معنای تقوا و مرادف قرار دادن آن با زهد ظاهری و اعراض از دنیا و نعمات آن.
  11. تأکید بی حد و حصر روایات و دستورات اسلامی بر رعایت نظافت در ابعاد گسترده آن.
  12. توضیحی در معنای این شعر: در جوانی پاک بودن شیوه پیغمبریست ورنه هر گبری به پیری می‌شود پرهیزگار
  13. زهد و اجتناب و پرهیز افراد از دنیا و نعمات آن در برخی از موارد بر اساس عدم قدرت شخص و یا عدم دسترسی او به آن موارد می‌باشد.
  14. یکی دیگر از موارد بسیار دقیق زهد و اجتناب افراد یا میل و شهوت ایشان نسبت به امور دنیا، اقتضاءات نفسانی و التذاذات ایشان نسبت به هر یک از این دو امر می‌باشد.
  15. التذاذات نفسانی که شخص از تزهّد و اجتناب و پرهیز از دنیا و نعمات آن می‏برد صد هزار مرتبه از التذاذات حیوانی که سایر افراد به امور مادی و دنیوی می‏برند برتر است.
  16. تخطی یکی از شاگردان مرحوم علاّمه طهرانی از دستورات ایشان و احاطه و تسلط شیطان بر او از دریچه مسأله زهد.
  17. سخن امیرالمؤمنین علیه السلام به شخصی که حضرت برای تناول طعام به منزل خویش دعوت کرده بود.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن