جلسه ۱۰۷ شرح حدیث عنوان بصری

 

تاریخ: ۲۶ جمادی الثانی ۱۴۲۵ هجری قمری

مدت زمان: ۱:۵۲:۲۰

موضوع: پرهیز از تفاخر و تکاثر

فقره: و لا یطلب الدنیا تکاثراّ و تفاخراً

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/onvan107.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

فهرست:

  1. توضیحی راجع به معنای فخر و تفاخر.
  2. ذکر حکایتی در ارتباط با شخص که شرط کلنگ زدن مسجدی را عدم قضا شدن نماز شب او در طول عمر قرار داد و خودش این عمل را انجام داد.
  3. مرحوم علاّمه طهرانی می‌فرمودند: حکم ارتباط بین سالک و خدای خود حکم ناموس انسان را دارد در حفظ خفاء قرار دادن آن از انظار.
  4. در صورتی که فرد سالک به بیان اسرار الهی و مکاشفات غیبیه خود برای افراد بپردازد غیرت پروردگار توفیق رشد و حرکت او در مسیر الهی را از او می‏گیرد.
  5. بیان و نقد دیدگاه و بینش افرادی که معتقدند حرکت بسمت پروردگار متعال و تکمیل نفوس و تجرد آن با توجه به دنیا و مسائل آن در تعارض می‌باشد.
  6. مقایسه‏ای میان جهان‏بینی و نگرش جوامع غربی در تشکیل حکومت‏ها و دیدگاه و نگرش اسلام نسبت به آن.
  7. توطئه برخی از صحابه در به تأخیر انداختن حرکت جیش اسامه بن زید و لعن پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم نسبت به افرادی که از جیش او تخلف کنند.
  8. دیدگاه و بینش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم و اولیاء الهی نسبت به مسأله حکومت و تشکیل آن.
  9. عملکرد محیرالعقول و عادلانه امیرالمؤمنین علیه السلام در قبال طلحه و زبیر که خواستار مناصب حکومتی بودند ایشان را به معارضه و مخالفت با حضرت وادار کرد.
  10. ذکر حکایتی از مرحوم صدر اصفهانی که تقاضای ثروت و مکنت بی‏حد و حصر از پروردگار متعال برای کمک به فقرا و مستمندان کرده بود و بیان دیدگاه عرفاء بالله نسبت به آن.
  11. مسأله تفاخر در امور با مسأله توحید و رجوع همه اسماء جزئیه به اسماء کلیه پروردگار متعال در تعارض و تنافی صددرصد قرار دارد.
  12. انحصار حقیقی علم و قدرت و حیات در پروردگار متعال و غفلت انسانها از ادراک این حقیقت و واقعیت و انتساب آن به خود.
  13. تفسیر آیه ۳۵ سوره مبارکه ص: قال ربِّ اغفرلی وهبْ لی ملکاً لا ینبغی لِاحدٍ….
  14. تزکیه نفس بواسطه مراقبه و مجاهده و تسلیم محض در تحت راهنمایی فرد خبیر و شخصی که به مقام معرفت تامه پروردگار متعال رسیده حاصل می شود.
  15. سخن مرحوم علاّمه طهرانی در ارتباط با ضلالت فردی که نورانیت شهری را بوجود خود دانسته، و با خروج خود از آن منطقه، آن شهر را در ظلمت محض می‏دیده است.
  16. دیدگاه حضرت یونس علیه السلام نسبت به پروردگار متعال از منظر وصف قهّاریت و جبّاریت و غفلت از مقام رحمت و عفو پروردگار متعال.
  17. حضرت سلیمان علیه السلام قبل از رسیدن به سلطنت و ملک عظیم از پروردگار متعال تقاضای تزکیه و طهارت می‏کند.
  18. تفسیر آیات ۳۶ تا ۴۰ سوره مبارکه ص در کیفیت وسعت سلطنت و ملک حضرت سلیمان علیه السلام و تسخیر امور مختلف در تحت اراده او.
  19. علت اینکه حضرت سلیمان از پروردگار متعال تقاضای این سلطنت و ملک و قدرت را می‏کند چه می‌باشد؟
  20. نظاره و توجه به پروردگار متعال از دریچه مقام احدیت وهوهویت بدون لحاظ مقام واحدیت و مقام ظهور اسماء و صفات پروردگار شرک است.
  21. مکتب عرفان مکتب مشاهده و معرفت پروردگار متعال در همه مراتب وجود و مظاهر عالم کثرت می‌باشد.
  22. ذکر روایتی از امام صادق علیه السلام مبنی بر اطلاع آصف بن برخیا از یک اسم از ۷۳ اسم پروردگار متعال و قدرت او بر حاضر کردن تخت ملکه سبا به طرفه العینی و اطلاع ائمه اطهار بر ۷۲ اسم دیگر.
  23. ذکر روایتی از موسی بن جعفر علیه السلام در ظرافت مسأله ایمان‏
  24. ذکر سخنی از حضرت سلمیان علیه السلام مبنی بر بالاتر بودن یک ذکر سبحان الله در نامه عمل مؤمن از تمام ملک و سلطنت او.
  25. توضیحی راجع به سِرّ فرمایش امام صادق علیه السلام در ارتباط با حضرت سلیمان علیه السلام مبنی بر اینکه در روز قیامت پس از ورود همه انبیاء الهی به بهشت حضرت سلیمان علیه السلام وارد آن می‏شوند.
  26. ذکر برخی از خصوصیات ماه رجب ودستوراتی را که بزرگان به شاگردان خویش در این ماه توصیه می‏نمودند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن