جلسه ۱۰۴ شرح حدیث عنوان بصری

 

تاریخ: ۱۳ جمادی الاول ۱۴۲۵ هجری قمری‏

موضوع: علت و فلسفه خلقت شیطان‏

فقره: فاذا اکرم الله العبدَ بهذه الثلاثه هان علیه الدنیا و ابلیس و الخلق‏

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/onvan104.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

فهرست:

  1. بر اساس کلام امام صادق علیه السلام عدم تدبیر عبد نسبت به امور چگونه با رعایت نظم و دقت در امور که در اسلام بسیار بدان توصیه شده است قابل جمع خواهد بود.
  2. التزام و تعهد افراد نسبت به همه شروط متعهّده چه در ضمن عقد و یا غیر آن، واجب و ضروری بوده و تخلف از آن حرام می‌باشد.
  3. ذکر سخنان مرحوم علاّمه طهرانی در ارتباط با فردی که از تعهدات خویش با فردی نسبت به امور تجاری تخلف کرده بود.
  4. ذکر حکایتی از مرحوم علاّمه طهرانی مبنی بر اخبار ایشان از خطور ذهنی و نیت الهی فردی و سخن ایشان در ارتباط با آن.
  5. علت و فلسفه خلقت شیطان بمنظور رشد و تکامل انسان و آگاهی او از نقاط ضعف وجودی خویش در سیر حرکت بسمت پروردگار و قرب او می‌باشد.
  6. فرمایشات استاد طهرانی در ارتباط با مهارت بی‏نظیر مرحوم میرخانی در خطاطی و سخنان ایشان در ارتباط با سعی و تلاش افراد برای رسیدن به هدف و مقصود.
  7. همانگونه که رسیدن به کمال در مسائل و علوم ظاهری منوط به سعی و تلاش و تحت تربیت قرار گرفتن می‌باشد، رسیدن به مراتب معنوی و رشد کمال هم متوقف بر تربیت نفس و عبور از مراتب آن می‌باشد.
  8. روش بزرگان در تربیت افراد بر اساس از بین بردن جنبه‌های نفسانی و فرعونیت‏های وجود ایشان و تبدیل آن به لطافت نفس و تجرد آن در اکتساب فیوضات توحیدی می‌باشد.
  9. خداوند متعال برای تکامل بشر و برای ظهور مقام خلیفه اللّهی در او و رسیدن به عالیترین مرتبه معرفت و کمال شیطان را خلق کرده است.
  10. ذکر حکایتی در ارتباط با سخنان سگ با بایزید بسطامی در عالم مکاشفه و تنبه او از عمل خلافی که انجام داده بود.
  11. وجود حالت تواضع در اولیاء الهی برای امور تصنّعی و ظاهری نمی‌باشد بلکه بر اساس تغییر جوهری نفوس ایشان و تجلی حقیقت توحید در آن می‌باشد.
  12. وساوس و مکاید شیطان در فریب افراد منحصر در امور خلاف نمی‌باشد بلکه بر اساس مراتب افراد در امور الهی و سلوکی و عبادی جریان و نفوذ دارد.
  13. توضیحی راجع به دیدگاه و نظر عرفاء اولیاء الهی نسبت به شیطان.
  14. مجالسی که برای افراد از دنیا رفته گرفته می‌شود باید مجالس ترحیم و ذکر باشد نه مجالس تجلیل و بزرگداشت.
  15. بر اساس کلام امام صادق علیه السلام تحقق سه امر در وجود انسان منجر به سهل و آسان شدن مسائل و امور عالم دنیا و مکاید شیطان و خلق و مردم می‌شود.
  16. تفسیر آیه ۹۹ و ۱۰۰ از سوره مبارکه نحل: إِنَّهُ لَیسَ لَهُ سُلْطانٌ عَلَی الَّذینَ آمَنُوا وَ عَلی رَبِّهِمْ یتَوَکلُونَ
  17. مرحوم حداد رضوان الله علیه می‌فرمودند: لغزش‏هایی که برای سالک پیش می‏آید از آنجایی که سالک در طریق و راه عبور است ارزشی نداشته با توبه رفع و مُضمَحِل می‏شوند.
  18. بزرگترین خطر و سم مهلک در مسیر راه سیر و سلوک حرکت افراد بر اساس نظر خود، بدون قرار گرفتن در تحت تربیت استاد کامل می‌باشد.
  19. اهل توحید و اولیاء الهی چنان بر زوایا و خفایای نفوس افراد احاطه و اشراف دارند که افراد عادی از علماء و غیره اگر هفتصد هزار سال تفکر کنند نمی‏توانند به عمق آن برسند.
  20. تفسر آیه ۹۱ از سوره مبارکه انعام: قُلِ اللَّهُ ثُمَّ ذَرْهُمْ فی خَوْضِهِمْ یلْعَبُونَ
  21. سالک راه الهی نباید به دید خوف و ترس به شیطان نظاره کند بلکه باید او را بعنوان وسیله و آلتی در رشد و کمال خود و بفعلیت رسیدن استعدادات خود تلقی کند.
  22. در دیدگاه و نظر سالک راه الهی تنها یک نقطه وجود دارد و آن عبارتست از حقیقت توحید و مؤثریت ذات الهی.
  23. تقاضای حضرت یوسف علیه السلام از مصاحبش برای ذکر او در نزد سلطان هفت سال حضرت یوسف علیه السلام را در زندان نگه داشت.
  24. نقد یکی از اشعار عارف بزرگ خواجه عبدالله انصاری توسط مرحوم علاّمه طهرانی بر اساس دیدگاه توحیدی.
  25. ذهن و فکر سالک الهی تنها باید متوجه حقیقت توحید بوده و نباید تصور و تفکر موجودی بنام شیطان در آن راه یابد تا در مقام دفع و معارضه با آن بر آید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن