جلسه ۴ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت

سخنران حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۱۴۲۸ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj004.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj004.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

چکیده:

۱- در روایات استطاعت، روایتی است که می فرماید: اگر کسی می تواند بعض راه را سواره برود و بعض دیگر  را پیاده مستطیع است و باید برود.

۲- بعضی از عبادات شخصیه هستند و بعضی مالیه و بعضی برای حفظ جامعه و اجتماع مثل زکات و بعضی دو جنبه ای هستند هم شخصی هم اجتماعی که حج از همین مقوله است و برای ائتلاف و وحدت است لذا بهتر است به جای پرداختن به مسایل سیاسی به نکات اساسی برسیم.

۳- آنچه موجب تبلیغ اسلام است احساس صداقت است که موجب اعتماد و وثاقت می شود لذا باید در ارتباط با ملل دیگر معیار ارتباط مطلب با عالم غیب را در نظر گرفت .

۴- ترور در اسلام نیست«إنّ الاسلامه قیّد الفتک».

۵- تعرّض ایشان به تبلیغات غلط و دروغ در حکومت اسلامی.

۶- یکی از ادله حقانیت و صداقت امیرالمؤمنین علیه السلام این بود که وقتی به قنبر غلام خود فرمود: به یک نفر ۳۰ تازیانه بزن و قنبر اضافه تر زد حضرت او را خواباند و به همان مقدار که اضافه زده بود به خود قنبر زد.

۷- عبادت یعنی نیاز انسان به دارو و غذا برای رشد لذا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلّم به بلال می فرمودند: «أرحنی یا بلال» یعنی مرا از کثرات بیرون بیاور و با اذان به من غذای معنوی و روحی بده با این بینش توجیه استطاعت در حج با این فتواهای فعلی خیلی فرق خواهد کرد.

۸- مضمون روایت استطاعت اینست که شخص قرض کند و به مکه برود و یا اگر حتی دین معجّل ندارد ولی دین دارد بازهم حج بر او واجب است چنانچه بتواند بعداً ادا کند، حتی می تواند برای حج مستحب هم قرض کند چه برسد به حجه الاسلام.

۹- در نگرش به روایت استطاعت دو نگرش عرفانی و فقهی دو ثمره مختلف داده است.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن