جلسه ۱۳۱ شرح حدیث عنوان بصری

رعایت زهد و تقوا مطابق اقتضائات نفس در سنین مختلف

 

تاریخ: ۲۸ ربیع الثانی ۱۴۲۷

موضوع: حقیقت تقوا

فقره: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَه نَجْعَلُها لِلَّذینَ لا یریدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَه لِلْمُتَّقینَ‏

فهرست:

  1. تفسیر آیه شریفه: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَه نَجْعَلُها لِلَّذینَ لا یریدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَه لِلْمُتَّقینَ
  2. مرحوم علاّمه طهرانی می‌فرمودند: الانسان یطیر بهمته انسان به هر اندازه که در این راه همت بگمارد بهمان مقدار رشد و تعالی خواهد کرد.
  3. توضیح راجع به مراتب و نعمات مختلف بهشت و جایگاهی که اولیاء الهی در آن مستغرق هستند.
  4. توضیحی راجع به اقتضاءات نفسانی و امیال افراد نسبت به امور مختلف بر اساس تفاوت سنین ایشان.
  5. پرهیز و اجتناب کردن برخی از افراد نسبت به بعضی از امور بر اساس اقتضاءات نفسانی ایشان بوده و ولایت بر زهد و تقوای و تقدس ایشان نمی‏کنند.
  6. در حالی که خلیفه اول به زهد و تناول نان و سرکه می‏پردازد از اعطاء منصب خلافت به صاحب اصلی آن خودداری می‏کند.
  7. توضیحی راجع به به کیفیت نفوذ شیطان در مدرکات افراد و تأثیر القاءات او بر پرده افکندن ایشان بر نفس خود بواسطه غلبه هوی و هوس.
  8. کیفیت حشر و نشر مرحوم قاضی در میان افراد.
  9. سالک راه الهی فردیست که در ارتباط با استاد و رفیق خود نسبت به مبانی مکتب و دستورات استاد کامل به میزان فهم و ادراک خود جامه عمل بپوشاند.
  10. بیان مراتب مختلف افرادی که در مجالس اولیاء الهی شرکت کرده و مطالب ایشان را اخذ می‏کنند.
  11. سالک راه الهی تنها درصورتی قادر به طی مراحل کمالیه و بفعلیت رساندن استعدادات خود خواهد بود که در مقام انقیاد و اطاعت کامل و تطبیق مبانی مکتب و دستورات استاد کامل بر وجود خود باشد.
  12. از جمله مصادیق سرقت و دزدی این است که فرد مطالب عالیه و راقیه افراد را بمنظور جلب توجه و گرایش مردم به خود بدون ذکر مرجع و منبع آن نوشته بیان کند.
  13. ذکر حکایتی شیرین از گلستان سعدی در ارتباط با طبیبی که برای طبابت به مدینه منوره رفته بود.
  14. بیان برخی از مطالب در ارتباط با پرهیز از کثرت در تناول طعام و اثرات سوء آن بر روح و بدن.
  15. امیرالمؤمنین علیه السلام الگو و سرلوحه همه افراد بشر تا روز قیامت می‌باشد و بر همه افراد است که وصایا و سخنان حضرت در نهج‏البلاغه را به دقت مورد مطالعه و بررّسی قرار دهند.
  16. ادراک متفاوت عظمت و جلال و مقامات اولیاء الهی و بزرگان توسط افراد بر اساس اختلاف مدرکات ایشان و میزان رشد و کمال آنها.
  17. نگرش و میزان ارتباط افراد با یکدیگر بر اساس نیاز آنها می‌باشد بر این اساس میزان ارتباط و اتصال افراد با ولی الهی دارای حدّ و مرز نبوده بی‏نهایت می‌باشد.
  18. اولیاء الهی هر فرد را به میزان ارتباط و اتصال او با ولی و میزان پذیرش و تلقی او نسبت به مبانی مکتب و مطالب آن رشد و تعالی و حرکت می‏دهند.
  19. مرحوم علاّمه طهرانی در ارتباط با یکی از معاریف می فرمایند: ایشان ده درصد وجود خود را در اختیار ما قرار داده است و ما هم بر اساس آن ده درصد او را حرکت داده و با او تعامل می‏کنیم.
  20. انجام امور غیر عادی و تلاش برای بدست آوردن آنها خلاف مکتب عرفان و بر اساس التذاذات نفس می‌باشد.
  21. بیان دو نکته اساسی در فرمایش مرحوم حداد به یکی از بزرگان ارباب مکاشفه و انجام امور غیر عادی در ارتباط با اخذ مرحوم حداد این مطالب و امور را از او.
  22. عارف و سالک راه الهی به غیر از خداوند متعال به چیز دیگری تنازل نکرده و جز به وصال محبوب رضا نمی‏دهد.
  23. چه عاملی وسببی موجب می‌شود که سالک راه الهی آن شاط و همت عالی خود در ابتداء ورود به مسیر سیر و سلوک را پس از گذشت مدتی از دست داده دچار خمودی و غفلت و مسائل نفسانی شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن