اطلاعات عمومی

درخت زغال اخته

سایت پرمطلب: زغال اخته گیاهی است با نام علمی Cornus mas که به خانواده Cornaceae تعلق دارد. این گیاه شکل درختچه ای داشته و به فرم های خزاندار و همیشه سبز موجود است. برگ های این گیاه بیضی شکل بوده و حاوی دمبرگ های کوتاه (۵ تا ۱۰ میلیمتر) می باشد که به صورت متناوب روی شاخه ها قرار گرفته اند. گل های زغال اخته در اوایل بهار قبل از ظهور برگ ها بر روی گل آذین چتری پدیدار می شوند. همچنین در قاعده گل آذین گوشوارک وجود دارد. در هر گل معمولاً ۴ گلبرگ زرد رنگ، ۴ کاسبرگ، ۴ پرچم و یک مادگی دو برچه ای وجود دارد.

مدت گلدهی در این گیاه ۱۰ تا ۱۴ روز بوده و در هر گل آذین به طور متوسط ۱۲ تا ۲۵ گل بوجود می آید. گرده افشانی گل ها توسط حشرات انجام می شود زیرا گل ها قادر به تولید شهد هستند. جوانه های بارور زغال اخته به صورت جانبی روی شاخه یکساله تشکیل می شود. شاخه های یکساله به رنگ زرد مایل به سبز بوده و پوست تنه گیاه به رنگ قهوه ای می باشد. در اواخر فصل رشد رنگ قرمز مایل به ارغوانی در برگ ها پدیدار می شود.

گل انگیزی در زغال اخته در اواخر پاییز صورت می گیرد. میوه این گیاه بسته به نوع رقم می تواند زودرس یا دیررس باشد. میوه ها معمولاً به رنگ قرمز تیره بوده و بیضی شکل هستند. میوه در این گیاه از نوع شفت محسوب می شود و منحنی رشد آن از نوع سیگموئید مضاعف می باشد. ریشه در زغال اخته سطحی است.

درخت زغال اخته
درخت زغال اخته

 

شرایط محیط رشد درخت زغال اخته:

زغال اخته در اصل بومی مناطق گرم و مرطوب بوده و در طی فصل رشد خود به رطوبت زیاد نیازمند می باشد. این گیاه می تواند در دوره رکود و استراحت تا دمای منفی ۱۵ درجه را تحمل نماید ولی به سرمای دیررس بهاره حساسیت زیادی دارد. علت این امر نیز ظهور گل های این گیاه در اوایل بهار است. از آنجا که گرده افشانی این گیاه توسط زنبور عسل انجام می شود، عواملی مانند بارندگی و وجود هوای ابری محدودکننده بوده و با کاهش فعالیت زنبورها میزان گرده افشانی را نیز کاهش می دهند. ریزش میوه ها در زغال اخته می تواند تحت تأثیر عواملی مانند کمبود آب و خشکی، کمبود عناصر و مواد غذایی و وجود بادهای گرم و خشک انجام شود. خاک های سبک با بافت شنی رسی برای کشت زغال اخته مناسب است. این گیاه به زهکش ضعیف خاک و وجود شرایط غرقابی حساسیت زیادی دارد. شوری و خشکی نیز از عوامل محدودکننده کشت این گیاه هستند زیرا زغال اخته به وجود چنین شرایطی نیز حساس می باشد.

 

تکثیر درخت زغال اخته :

اگرچه زغال اخته را می توان با روش های خوابانیدن شاخه و یا پیوند نیز تکثیر نمود ولی این روش ها چندان متداول نیستند. بذر آن نیز به دلیل تفرق صفات و ایجاد گیاهانی که شبیه پایه مادری نیستند، استفاده نمی شود. برای ازدیاد از طریق قلمه باید در اواخر بهار قلمه های چوب نرم دارای برگ تهیه شده و با تیمار با مواد ریشه زا و استفاده از سیستم مه پاش ریشه دار شوند. اما متداول ترین روش تکثیر این گیاه جداسازی و کشت پاجوش ها می باشد. برای این هدف در دوره استراحت گیاه، پاجوش ها از پایه مادری جدا می شوند.

 

برداشت میوه زغال اخته:

میوه زغال اخته نافرازگرا یا غیرکلیماتریک بوده و در اردیبهشت ماه تشکیل می شوند. بعد از گذشت ۳ تا ۴ سال از کشت، تولید محصول در زغال اخته آغاز می گردد. زمان برداشت محصول در ارقام زودرس و دیررس متفاوت می باشد. برداشت در ارقام دیررس در نیمه دوم مرداد و در ارقام زودرس در خرداد ماه صورت می گیرد. برای ارسال به بازارهای دور دست، میوه زغال اخته کمی سفت برداشت می شود. تغییر رنگ دم میوه به آبی تیره و سهولت جدا شدن میوه از شاخه جزء مهمترین شاخص های برداشت در میوه زغال اخته محسوب می شوند. میانگین عملکرد این گیاه ۲۲ تن در هکتار گزارش شده است.

 

 

گردآوری شده توسط: سایت پر‌مطلب > گیاهان > درختان میوه

pormatlab.com

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا