آیا سوزش سردل همان ریفلاکس معده است؟
پرمطلب: نه دقیقا، بسیاری از افراد گاهی دچار ریفلاکس معده می شوند. ریفلاکس معده به بالا آمدن اسید از معده به سمت مری اطلاق می شود و ممکن است علائمی مانند سوزش و فشردگی قفسه سینه (سوزش سردل)، اشکال در بلع غذا، احساس مزه ترش در دهان و سوزش گلو بروز یابد.
اگر ریفلاکس معده هفته ای دو بار اتفاق بیفتد، ممکن است به مری آسیب بزند و فرد دچار ریفلاکس مری شود. به طور خلاصه سوزش سر دل یک نشانه از ریفلاکس معده است.
چرا ریفلاکس معده اتفاق می افتد؟
هضم غذا یک فرآیند پیچیده است و از زمانی که غذا را در دهان تان می گذارید، آغاز می شود. پس از قورت دادن، غذا از مری به معده وارد می شود.
بین مری و معده یک دریچه به نام کاردیا وجود دارد که پس از ورود مواد غذایی از مری به معده، بسته می شود و غذا در معده با اسید معده مخلوط می گردد. در بیماری ریفلاکس معده، این دریچه (کاردیا) به درستی عمل نمی کند و اسید معده به مری باز می گردد.
آیا ریفلاکس معده خطرناک است؟
ریفلاکس معده بیشتر آزاردهنده است. گاهی اوقات علائم بیماری آن قدر شدید هستند که فرد گمان می کند دچار حمله ی قلبی شده است. به مرور زمان، اسید معده باعث تحریک و سایش دیواره داخلی مری می شود و التهاب، خونریزی و گاهی سرطان مری را باعث می گردد.
ممکن است در صورت داشتن سوزش سردل به ریفلاکس معده مبتلا شده باشیم؟
بله، سوزش سر دل شایع ترین علامت ریفلاکس معده است، اما این به تنهایی کافی نیست. علایمی مانند گرفتگی صدا، پنومونیعودکننده، درد بالای شکم و سرفه های مزمن نیز می توانند از علایم ریفلاکس معده محسوب شوند که کمتر شایع هستند (۷۵ درصد از مبتلایان به آسم نیز مبتلا هستند).
چه کسانی در معرض خطر ابتلای بالایی هستند؟
هر کسی می تواند به این مشکل مبتلا شود، اما افرادی که اضافه وزن دارند، زنان باردار، مبتلایان به آسم و دیابت نوع دو و مبتلایان به بیماری های بافت همبند مانند اسکلرودرمی بیش از دیگران در معرض خطر بالا قرار دارند.
چطور درمان می شود؟
معمولا علائم این مشکل به دنبال مصرف نوشیدنی ها و غذاهایی مانند نوشیدنی های کافئین دار، غذاهای ادویه دار، سس های گوجه فرنگی و الکل بروز می یابند. خوردن وعده های کوچک غذایی و داشتن برنامه غذایی سالم می تواند به روند درمان کمک کند.
همچنین هرگز بلافاصله بعد از مصرف غذا بیش از اندازه خم نشوید و نخوابید. بالا بردن سر (گذاشتن چند بالش زیر سر) موقع خواب می تواند بسیار مفید باشد.
اگر تغییرات برنامه غذایی و شیوه ی زندگی کافی نبود، مصرف داروهای آنتی اسید تحت نظر پزشک متخصص می تواند به خنثی کردن اسید معده کمک کند. همچنین ممکن است نیاز به داروهای مسدود کننده پمپ پروتون داشته باشید که می تواند در نهایت منجر به التیام زخم های مری گردد.
آیا داروهای مسدود کننده پمپ پروتون خطر دارند؟
عوارضی که استفاده طولانی مدت این داروها ایجاد می کند شامل کاهش تراکم استخوان، کاهش سطح منیزیم خون، افزایش خطر ذات الریه و عفونت روده و سایر عفونت های دستگاه گوارش و زوال عقل می باشد.
بنابراین داروهای مسدود کننده پمپ پروتون را هرگز بدون تجویز پزشک متخصص استفاده نکنید.
آیا جراحی کمک کننده است؟
بله، البته عمل جراحی همیشه آخرین راه درمان است، اما پزشک می تواند با استفاده از لاپاراسکوپی به تقویت دریچه ی کاردیا کمک نماید.
…