سهو شهید ثانى و تعدّى صاحب روضات الجنّات به ایشان‏

کتاب سالک آگاه؛ مرحوم علامه آیت الله حاج سید محمد حسین حسینی طهرانی، ص33

مرحوم شهید ثانى این قضایا را که از بِشر در عباراتى از کتاب المُدهش از ابن‏جوزى نقل مى‏‌کند، مى‏‌گوید: «آن مردى که از در خانه بِشر عبور کرد، حضرت امام زین‌‏العابدین علیه السّلام بود.» در اینجا صاحب روضاتُ الجنّات خیلى بر شهیدثانى تعدّى مى‌‏کند و مى‌‏گوید:

«این شخص (مرحوم شهید ثانى) به این بزرگى و با این مقام و با این جلال و عظمت، اشتباهى به این بزرگى کرده که بین حضرت کاظم و زمانش، تا حضرت سجّاد فرق نگذاشته است! بِشر صد سال بعد از زمان حضرت‏

سجّاد بود! در زمان احمد بن حنبل بود، احمد بن حنبل پیش بشر آمد، و ملاقات‏ها و دستوراتش مربوط به حضرت کاظم است، نه حضرت امام زین‏العابدین، و چه و چه ….

و اینها نیست مگر قلّت معرفت و ممارست این بزرگان به فنون و علوم سیره و تاریخ.»[۱]

البتّه شهید ثانى در اینجا اشتباه کرده، و توبه بِشر- کما اینکه در تذکره الأولیاء و سایر تذکره‏‌ها هست‏[۲]– به دست حضرت موسى بن جعفر بوده است، و زمان بشر تا حضرت امام زین‌‏العابدین علیه‏‌السّلام صد سال تفاوت دارد؛ ولیکن صحبت در این است که انسان نباید نسبت به اشتباهات بزرگان تندى داشته باشد.

ما به ایشان مى‌‏گوییم: شهید ثانى اشتباه کرده است، این اشکالى ندارد! امّا مثلًا: این شخص با این جلالت و عظمت و بزرگى، چنین اشتباهى کرده، و به واسطه قلّت معرفتِ در این جهت است و چه و چه؛ اینها همه غلط است و اهانت به بزرگان تلقّى مى‌‏شود.

 

[۱] . روضات الجنّات، ج ۲، ص ۱۳۱٫

[۲] . قابل ذکر است که منهاج الکرامه، ص ۵۹؛ مجالس المؤمنین، ج ۲، ص ۱۲؛ أعیان الشیعه، ج ۳، ص ۵۷۹، توبه بشر را به دست حضرت موسى بن جعفر علیهماالسّلام بیان نموده‏اند؛ لکن آنچه در تذکره الأولیاء، ص ۱۱۱ آمده است، تنها ناظر به توبه بشر است، و کیفیّت آن و ملاقات با حضرت موسى بن جعفر را بیان نکرده است.( محقّق)

منبع:  سالک آگاه، ص۳۳

 

pormatlab.com

 

 

برچسب ها
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن