عایقهای حرارتی ساختمان و ویژگی هر کدام
پرمطلب: برای اینکه از اتلاف انرژی جلوگیری کنیم و به آسانی بتوانیم دمای مطلوب را فراهم نماییم، باید از عایق حرارتی استفاده کنیم. انواع مختلفی از این نوع عایق در بازار موجود است که انتخاب را سخت میکند. در این مطلب به معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان و ویژگیهای هر کدام و نکات مهم در انتخاب یک عایق خوب میپردازیم.
انواع عایق حرارتی ساختمان
در صنعت ساختمان سازی انواع عایقهای حرارتی برای کف، دیوار، پشتبام، پنجرهها، درزهای درب و لولهها استفاد میشود. با عایق بندی این بخشها میتوان ساختمان را از نظر ورود و خروج حرارت عایق کرد.
پشم شیشه
همانطور که از اسمش پیداست از پشم و تارهایی از شیشه ساخته شده است. این نوع از عایقها به شدت در برابر رشد قارچها مقاوم هستند و کپک در آنها نفوذ نمیکند، اما در برابر رطوبت آنقدرها هم مقاوم نیستند. بنابراین در هنگام نصب آن باید از یک لایه نازک نایلون استفاده کنید. این عایق بسیار سبک بوده و نصب آن بهسادگی امکانپذیر است.
پشم سنگ
میتوان پشم سنگ را بهترین عایق حرارتی معرفی کرد. این نوع عایق، از سنگهای آذرین ساخته شدهاند. پشم سنگ دارای مزایای زیادی است که از آن جمله میتوان به سبک بودن، سادگی استفاده و مقاومت در برابر رطوبت اشاره کرد. این عایق بعد از خشک شدن به حالت اولیه خود بر میگردد. ضد حریق بودن و طول عمر بالای آن از عواملی است که باعث میشود پشم سنگ به انتخاب اصلی خیلیها برای ساختوساز مبدل شود. اما باید به این نکته دقت داشت که در هنگام نصب از یک پوشش برای جلوگیری از ورود بخار به آن استفاده کنید.
الیاف معدنی
برای ساخت این الیاف از سنگ آتش فشان استفاده میشود، این سنگهای آتشنشانی دیر ذوب هستند. از ویژگیهای بارز این عایقها پایداری در برابر حرارت است. ضد رطوبت بودن، عدم جذب بو و رشد قارچها در این الیاف معدنی از دیگر ویژگیهای مثبت آن بهشمار میرود. همچنین این عایقها نسوز بوده و در برابر حریق از خود مقاومت نشان میدهند. شما بهراحتی میتوانید برای پشتبام و سقف منزلتان از این نوع عایق که در برابر صوت هم مقاوم است استفاده کنید.
شیشه اسفنجی
در ساخت این نوع عایق از شیشه خالص استفاده شده است که قابلیت ۲۰ برابر منبسط شدن نسبت به شرایط اولیه را دارد. این نوع عایقها دارای پایداری زیادی هستند و توان تحمل فشار بالا را دارند، همچنین در برابر نفوذ آب و آتش از خود مقاومت بالایی را نشان میدهند. اگر نگران نفوذ حشرات هستید باید این را بدانید این نوع از عایق اجازه رشد هیچگونه حشره موذی را نمیدهد.
پرلیت
از مزایایی که باعث شده تا پرلیت به یک عایق خوب تبدیل شود سبکی و قابلیت تحمل دما تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد است. مقاومت در برابر حرارت بالا باعث شده که این عایق به مادهای تقریبا غیرقابل اشتعال تبدیل شود. این عایق توانایی جذب صوت را هم دارد و به راحتی با اسیدها وارد واکنش نمیشود. همچنین پرلیت در برابر رشد قارچها و موریانه نیز بسیار مقاوم است و اجازه رشد آنها را نمیدهد.
تخته های فیبری
برای ساخت این عایق پشم نمد را فشرده میکنند و با الیاف گیاهی ترکیب میکنند. استحکام مکانیکی بالا و مقاومت در برابر حرارت از ویژگیهای مثبت در این عایق است، اما این عایق دارای معایب بزرگی است ازجمله جذب آب و از دست دادن خاصیت عایقی و همچنین در برابر آتش به سرعت واکنش نشان داده و باعث گسترش آن میشود.
عایق حرارتی تخته چوب پنبه فشرده
برای ساخت این عایق دانههای چوبپنبه را فشرده و با صمغ طبیعی ترکیب میکنند تا این تختهها ساخته شوند. این عایقها توانایی تحمل فشار را دارند، اما در برابر کشش مقاومت مناسبی ندارند. در برابر رطوبت و سایش بسیار مقاوم بوده و در هنگام نصب نیاز به تکیهگاه دارد تا از شکستگی آن جلوگیری کند.
عایقهای پلاستیکی
تنوع در پلاستیکها بالا است از اینرو انواع عایقهای پلاستیکی در بازار موجود هستند که میتوان آنها برای کاربردهای مختلف بهکار گرفت. عایقهای پلاستیکی سبک هستند و نصب آنها ساده است. برخی از انواع این عایق عبارتند از:
- فومهای پلی استایرن
- پلی اتیلن
- پلی یورتان
- فنولیک
- پلی وینیل کلراید
- اوره فرم آلدئید
- فومEPDM (اتیلن-پروپیلن-داین-منومر)
- نیتریل فوم
ویژگی های مهم عایقها
۱. مقاوم در برابر رشد قارچها: یکی از نکات مهم در ساختمان سازی و عایق کاری ایجاد فضایی تمیز و بهداشتی است که شرایط لازم را برای رشد قارچها و میکروبها فراهم نکند. این مورد نیز یکی از ویژگیهایی است که یک عایق خوب باید داشته باشد.
۲. در برابر واکنشهای شیمیایی خنثی باشد: زمانی که عایقها را در ساختمان و فضای بیرونی نصب میکنیم، نباید با عوامل خارجی واکنش نشان دهند. این موضوع باعث افزایش طول عمر مفید عایق نیز میشود.
۳. مقاوم در برابر فشار: پس از نصب عایقهای حرارتی، این احتمال وجود دارد که آنها تحت فشار قرار بگیرند. بنابراین یک عایق خوب باید توانایی بالایی برای حفظ فشار داشته باشد.
۴. ضد اشعه ماورای بنفش: از دیگر ویژگیهای مهم برای عایقها که در هنگام انتخاب آن باید دقت داشته باشیم، مقاوم بودن عایق در برابر اشعه ماورای بنفش است.
۵. کشش بالا در برابر انبساط و انقباض: انبساط و انقباض از عواملی هستند که روی هر جسمی تأثیر میگذارد. در ساختما سازی هم به این موضوع دقت میشود. یک عایق خوب حرارتی باید در برابر شرایط مختلف محیطی کشش بالایی از انقباض و انبساط را نشان دهد.
همچنین در هنگام انتخاب یک عایق مناسب باید به نکات زیر توجه کنید:
- توجه به میزان عمر مفید عایق
- در هنگام انتخاب به شرایط محیطی، دما و … خوب توجه کنید
- انتخاب میزان ضخامت باید با توجه به نیاز شما باشد
- انتخاب جنس عایق با توجه به نیازی که دارید.
مجله اینترنتی پرمطلب
pormatlab.com