ده کلمه پرکاربرد در تمامی زبانهای دنیا
مجله اینترنتی پرمطلب: کلماتی هستند که در اغلب زبانهای مشهور دنیا از جمله فارسی، به شکلی نزدیک به هم، مورد استفاده قرار میگیرند. دلیل محبوبیت بالای این کلمات از نظر علمی، مورد بررسی قرار نگرفته و مشخص نیست چرا این عبارتها از یک فرهنگ، به فرهنگی دیگر منتقل شدهاند. در این مطلب۱۰ کلمه پرکاربرد در تمامی زبانهای دنیا را به شما معرفی میکنیم.
مامان (Mama)
کلمه مامان با شکلهای تلفظی متفاوت، اما نزدیک به هم، در اغلب زبانهای پرکاربرد جهان، مورد استفاده قرار میگیرد. کرهای به مامان، «eomma» میگویند. در جمهوری چک برای اشاره به مادر، کلمه «mami» مورد استفاده قرار میگیرد. قدمت این کلمه در تغییرات زبانی اعمال شده در آن نشاندهنده انتقال واژه مامان، از دوران پیش از تمدن است.
دانشمندان بر این باورند که شکل زبانی کودکان و نحوه تلفظ کلمات در نوزادها باعث شده تا کلمه مامان، در اشکال مختلف، به تمامی زبانهای جهان منتقل شود. صدای «م» از سادهترین صداهای ممکن برای کودکان است و ترکیب آن با «آ»، راه را برای تلفظ این واژه، هموارتر میکند. درهرصورت در تمامی جهان میتوانید واژهای مشابه و بسیار شبیه به مامان را پیدا کنید.
هاها (Haha)
توصیف انواع صدای طبیعی، مثل تپش قلب یا صدای حیوانات، در زبانهای مختلف، متفاوت است. بااینحال صدای خنده در اغلب زبانهای جهان، با کلمه «هاها» شناخته میشود. این کلمه در بعضی زبانها به «هههه»، «هیهی» و «هوهو» تغییر پیدا کرده، اما شباهت آنقدر زیاد است که بتوان «هاها» را یک کلمه ثابت در اغلب زبانهای جهان دانست.
البته شکل نوشتن این کلمه در اغلب زبانها بسیار عجیب است. در اسپانیایی عادت به نوشت کلمه «jaja» را برای بیان خنده دارند. در تایلندی، عدد ۵ به معنی خنده است و تکرار آن، نشاندهنده میزان شادی فرد. در پیغامهای اینترنتی فارسی نیز، عبارت «خخخخخخ» که شکل نوشتاری خنده شدید است، به جایگزین «هاها» تبدیل شده است.
گیتار (Guitar)
در مورد پیشینه ساز گیتار، نظرات مختلفی وجود دارد، اما کشف پیشینه این واژه، به خاطر وجود عناصر زبانی مختلف، کار سادهتری است. بههرحال در قرن ۱۹ بود که گیتار با شکل فعلی خود، به یک ساز و البته کلمه بینالمللی تبدیل شد.
گیتارهای امروزی، نمونهای از یک ساز اسپانیایی هستند، اما تاریخچه کلمه گیتار را میتوان به کلمه یونانی «کیتارا» نزدیک دانست. درصورتیکه کمی از آن دوران عقبتر برویم، به واژه و ساز کهن هندی به نام «سیتار» میرسیم که خود کلمه «تار» را از زبان پارسی کهن، قرض گرفته است.
هرچند کشورها و فرهنگهای مختلف، ساز گیتار را متعلق به خود میدانند، اما از سوی دیگر واژه گیتار یک شکل بینالمللی و همهگیر پیدا کرده است و مفهومی ثابت را در تمامی زبانها، منتقل میکند.
چای «Cha»
چین منبع اولیه چای در سراسر جهان بوده است. چینیها چای را از طریق جاده ابریشم به ایران کهن منتقل کردند و با ورود این نوشیدنی به ایران، چای به تمامی کشورهای جهان منتقل شد. اردو، عربی، روسی، زبانهای آفریقایی و سرانجام سرتاسر جهان، با این نوشیدنی و عبارت چینی، آشنا شدند.
نکته جالب این است که در بخشهایی از کشور چین، کلمه چای، «تی» تلفظ میشود و همین تلفظ به اروپا و سرانجام به آمریکا نیز منتقل شده است. هرچند امروزه هر دو عبارت چای و تی، در زبان انگلیسی مورد استفاده قرار میگیرد.
قهوه «Kahve»
قهوه، کهوه، کهفه، کافی و کاوا، کلماتی هستند که همه و همه از کلمه «Kahve» در زبان ترکی استانبولی، قرض گرفته شدهاند. قهوه در زبان انگلیسی بهصورت مستقیم، منتقل نشده و به این دلیل، شباهت کمتری در قهوه و کافی وجود دارد.
محبوبیت این نوشیدنی در جهان آنقدر زیاد است که حتی کلمه کافئین نیز از قهوه برداشت شده است. قهوه از ترکیه با ایران، چین، روسیه، آمریکای جنوبی، هند و آفریقا منتقل شده. اروپا و آمریکا، آخرین مناطقی هستند که با این نوشیدنی و کلمه قهوه، آشنایی پیدا کردهاند.
ها؟ (?Huh)
در یک بررسی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، کلمه «ها» به شکل پرسشی آن، بهعنوان پرکاربردترین کلمه جهان انتخاب شد. این صدای پرسشی که در زبان فارسی نیز وجود دارد، با کمی تغییر، در پرکاربردترین زبانهای جهان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این بررسی نشان میدهد که صدای «ها» که در اغلب لغتنامهها بهعنوان یک کلمه قابلقبول در نظر گرفته شده است، یک صدای خنثی در میان صحبت دیگران است که بهعنوان یک کلمه توهینآمیز، در نظر گرفته نمیشود.
شکلات (Chocolate)
برخلاف بررسی مذکور در سال ۲۰۱۳، مطالعات جدید نشان میدهد که واژه شکلات، پرکاربردترین واژه جهان است. این واژه که از کلمه «xocolatl» برداشت شده، در تمامی زبانهای جهان با مقداری تفاوت در تلفظ، مورد استفاده قرار میگیرد.
این عبارت آزتکی، بهسرعت به زبان لاتین وارد شده و از اسپانیایی به انگلیسی، فارسی، عربی و دیگر زبانها منتقل شده است. بر خلاف قهوه که در زبانهای مختلف، تلفظی متفاوت دارد، شکلات از قرن ۱۷ میلادی، به همین شکل مشهور، مورد استفاده قرار میگیرد. این کلمه در زبان فارسی نیز دچار کمترین تغییرات شده و به «xocolatl» نزدیک است.
پیژامه (Pajamas)
پیژامه که یک کلمه اردو است، به شکل خاصی از پوشش انسان اشاره دارد که در هند، از محبوبیتی بالا برخوردار بوده است. بعد از استعمار هند توسط دولت بریتانیا، این پوشش به اروپا نیز منتقل و به یک لباس بینالمللی تبدیل شده است.
نکته عجیب این است که با انتقال این نوع پوشش از کشوری به کشور دیگر، کلمهای جدید برای آن انتخاب نشده بلکه شکلی خاص از کلمه پیژامه به زبان جدید، وارد شده است. «بیجامه» در عربی، «pizsama» در گرجستان و «Pajamas» در اغلب زبانهای اروپایی، مورد استفاده قرار میگیرد.
این موضوع را هم در نظر بگیرید که بسیاری از فرهنگها و کشورهای مذکور، پیش از ورود پیژامه، عبارت مشابهی برای معرفی لباس راحتی خواب داشتهاند و همین موضوع، توضیح محبوبیت این کلمه را در سطح جهانی، بسیار مشکل میکند.
اوکی (OK)
تاریخچه کلمه اوکی چندان روشن نیست. درواقع هیچکس بهدرستی نمیداند که این عبارت چگونه وارد زبان انگلیسی شده است. ایده اول این است که یک روزنامه در سال ۱۸۳۰، این کلمه را بهعنوان یک شوخی و برای اختصار عبارت «All Correct» منتشر کرده است.
تئوری دوم به زبان یونانی و به عبارت «Ola Kala» به معنی همهچیز درست میشود برمیگردد. ایدههای دیگر هم وجود دارد که هیچکدام را نمیتوان بهدرستی اثبات کرد. بااینحال موضوعی که مشخص است، محبوبیت این کلمه در اغلب زبانهای جهان از جمله فارسی است.
برای محبوبیت این کلمه نیز، دلایل زیادی وجود دارد. سادگی نوشتار در تمامی زبانها و وجود صدای «او» و «کی» در اغلب زبانهای بینالمللی را میتوان از دلایل اصلی محبوبیت این کلمه دانست.
تاکسی (Taxi)
تاکسی یکی از کلمات جدید است که در اغلب زبانهای جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این کلمه که از عبارت انگلیسی «taximeter cab» برداشت شده، در بیشتر مواقع با یک تلفظ ثابت بهکار برده میشود.
تکرار این کلمه در تمامی اروپا، آمریکا و در اغلب کشورهای آسیایی و آفریقایی باعث شده تا «تاکسی» به یک استاندارد بینالمللی تبدیل شود. این روزها در هر کشوری با هر نوع زبان میتوانید با تلفظ این کلمه، یک خودرو با راننده را برای خود دستوپا کنید.
…