جلسه ۷۸ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۲۹ شوال المکرم ۱۴۳۰ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj078.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj078.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

خلاصه:

۱- از مباحث قبل نتیجه گرفتیم که استطاعت شرط وجوب نیست بلکه شرط وجود است و شرط وجود هیچ تعلقی به شارع ندارد و از وظایف شارع بیان شرط وجودی و شرایط عقلی نیست.

۲- غیر از آیۀ «من استطاع الیه سبیلا» آیات دیگری نیز تصریح بر وجوب حج دارند مانند: «و أذن فی الناس بالحج یأتوک رجالاً» که حاکی از استطاعت با پای پیاده است و یا «و علی کُل ضامرٍ یأتین من کل فجٍ عمیق» که فرد حتی اگر بتواند حج را سوار بر شتران ضعیف و نحیف انجام دهد لازم است بیاید، که اینگونه موارد نیز اطلاقیت حج را می‌رساند.

۳- مجتهد در بیان فتوا بایستی نکات متعددی را لحاظ کند و صرفاً با دسترسی به منابع غیر اصلی و نظر اشخاص نباید فتوا بدهد بلکه بایستی ظروف را هم ملاحظه نماید. در بسیاری از فتوا مانند مسئلۀ حلّیت شطرنج و غیره این نکات لحاظ نشده و چه بسا باعث انحراف مردم می‌شود، لذا می‌توانستند مطرح کنند که این مسئلۀ مبغوض خداست ولی به مرحلۀ حرمت نمی‌رسد (البته بنا بر نظر آقایان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن