جلسه ۷۶ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۱۶ شوال المکرم ۱۴۳۰ ه.ق (شروع سال تحصیلی جدید)

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj076.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj076.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

خلاصه:

۱- به طور کلی ماهیت و جوهره حج، جزو واجبات مطلق است و استطاعت به عنوان شرط عقلی برای انجام و اتیان این واجب لحاظ می‌شود همانند سایر مقدمات وجودیه که شرط عقلی برای واجب مطلق هستند.

۲- در واجب مطلق شارع فقط نظر روی اصل ایجاد خارجی واجب دارد و بس و دیگر نسبت به مقدمات نظری ندارد و اگر آن را ذکر می‌کند از باب تذکر به انجاز واجب است.

۳- به خلاف فتوای مشهور مبنی بر اینکه تحصیل استطاعت در اختیار انسان است و با عدم اختیار عندالله معذور خواهد بود، دلیلی بر این مطلب نه در روایات و کلام ائمه علیهم‌السلام و نه در آیات الاحکام وجود ندارد؛ بلکه امر بر تحصیل استطاعت به انحاء مختلف ولو با تحمل سختی شده است. و حتی اگر قبول کنیم که شرایط استطاعت از شرایط وجودی است دیگر به چه دلیل و حجتی فتوا داده‌اند که انسان می‌تواند خود را از استطاعت ساقط کند؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن