جلسه ۷۵ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۶ جمادی الثانی ۱۴۳۰ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj075.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj075.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

چکیده:

۱- هنگامی که بیان شد استطاعت یک شرط عقلی است، بایستی دید در چه چیزی محقق می‌شود؟ و شرط عقلی حدّ برنمی‌دارد، بلکه عبارت است از قدرت بر اتیان فعل؛ اگر چه که فقهاء در این مسئله نظرات مختلفی دارند.

۲- حصول استطاعت به وجود و تحقق شرائط عادی زندگی بر طبق همان خصوصیات شخصی متعارف است نه به اقتضای زمانه و شؤون ساختگی. و کسانی مانند صاحب حدائق و بسیاری از بزرگان شرایط غیر متعارف ضروری را جزو مستثنیات نمی‌دانند.

۳- بر اساس روایات متعدد، استطاعت عبارت است از قدرت بر حرکت (مَن اطاق المشی) لذا فرد اگر می‌تواند می بایست موارد غیر ضروری موجود در خانه‌اش را بفروشد و تسامح نکند تا اینکه به حج برود، نه اینکه منتظر یک هدیه سماوی باشد. پس اولاً قدرت بر حرکت و اتیان فعل و ثانیاً قرار دادن مقدار متعارفی برای اهل و عیال، اگر این دو حاصل شود حج برای فرد واجب و ضروری خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن