جلسه ۶۱ درس خارج فقه، مبحث حج

موضوع: استطاعت
استاد
حضرت آیت اللـه حاج سیّد محمّد محسن حسینی طهرانی – تاریخ: ۱۹ ربیع الثانی ۱۴۳۰ ه.ق

[button color=”orange” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj061.mp3″ icon=”” target=”false”]دریافت صوت[/button]

[button color=”red” size=”small” link=”http://file.pormatlab.com/kimiyasaadat/haj061.pdf” icon=”” target=”false”]دریافت متن[/button]

چکیده:

۱- با توجه به مطالب گذشته، اختیاری و غیر اختیاری بودن به مقام فعل برمی‌گردد و موجب انبعاث داعی در طلب نمی‌شود. زیرا مصلحت است که مترتب بر تکلیف می‌شود و لذا لحاظ کردن این قید در واجب مشروط توسط مرحوم نائینی باطل خواهد بود.

۲- داعی در نفس مولا با تحقق آن لحاظ و شرط، متولد و خلق می‌شود و خود آن فعل فی حد نفسه هیچ مصلحتی را سوای وجود آن لحاظ خاص ندارد.

۳- نکته‌ای که بسیاری از اصولیین از آن غفلت نموده‌اند عدم توجه به این است که آیا علت برای انشاء حکم و تکلیف در نفس مولا منحصر در خصوصیت معیّنی است یا اینکه به نحوی خواهد بود که وجود و عدم آن لحاظ بالنسبه به مکلف یکسان است.

۴- پایه و اساس واجب مشروط و مطلق این است که مولا مصلحتی را مترتب بر فعل می‌داند عند وجودالعله (فقط این علت در وجود فعل دخالت دارد). ۵- اختیاری یا غیر اختیاری بودن از شرایط تحقیق فعل مکلفٌ‌به در خارج است و به داعی منبعث در نفس مولا ربطی ندارد زیرا ممکن است مولا اصلاً آن امر غیر اختیاری را جزء دواعی برای وجود مصلحت لحاظ نکند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن