جلسه ۱۳۰ شرح حدیث عنوان بصری

اصول اساسی راه سیروسلوک

 

تاریخ: ۱۴ ربیع الثانی ۱۴۲۷ هجری قمری‏

موضوع: بیان اصول اساسی راه سیر و سلوک پروردگار متعال و لزوم توجه و دقت افراد بر تطبیق اعمال خود بر اساس آن‏

فقره: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَه نَجْعَلُها لِلَّذینَ لا یریدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَه لِلْمُتَّقینَ‏

فهرست:

  1. در این فقرات شریفه امام صادق علیه‏السلام هر آنچه را که تمایل نفس به آنها مانع از رسیدن انسان به حقایق و عوالم معرفت و عالم توحید می‌شود بیان می‏فرمایند.
  2. تفسیر آیه ۸۳ سوره مبارکه قصص: تلک الدار الآخره نجعلها للذین
  3. بیان دیدگاه اولیاء الهی و بزرگان نسبت به دنیا: الدنیا دار ممرٍّ و الآخره دار مقرّ
  4. ذکر حکایتی از مرحوم علاّمه طهرانی که حکایت از دید آلی و اعتباری ایشان نسبت به عالم دنیا و مافیها می‏کند.
  5. آنچه به عنوان مبنا و اساس در اعمال و کارهای افراد باید مورد لحاظ قرار گیرد لحاظ جنبه عقلانی و منطقی امور می‌باشد نه جنبه تخیلی و اعتباری و احساسی آنها.
  6. مرحوم علاّمه طهرانی می‏فرمایند: فرد عاقل برای رسیدن به مقصود و غایت خود در ارتباط با هر امری باید بر اساس موقعیت و شرایط خود بهترین راه و بهترین مورد را انتخاب نماید.
  7. لزوم رعایت تعادل و پرهیز از افراط و تفریط در انجام امور و کارها و ذکر حکایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در این رابطه.
  8. بیان کیفیت ثبت و ضبط اعمال و نیات افراد توسط ملائکه و مشاهده آنها در روز قیامت.
  9. عالم دنیا در عین دارا بودن همه جاذبه‏ها و امور اعتباری، مسیر حرکت انسان به سمت معرفت وتوحید پرودرگار متعال می‌باشد.
  10. ذکر حکایتی از مرحوم آیه الله شیخ محمدحسین اصفهانی مسجد شاهی مبنی بر ادراک اعتباریت عالم دنیا و مسائل آن توسط ایشان و انصراف از مسجد و امور آن.
  11. توضیحی راجع به سخن امیرالمؤمنین علیه‏السلام به مالک اشتر به عنوان حاکم مصر: ای مالک بهترین اوقات خود را برای عبادت وتوجه به پروردگار متعال قرار بده.
  12. چگونه افرادی که در زمان پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم برای شرکت در نماز جماعت حضرت و تبرک جستن از آب وضوی ایشان از یکدیگر سبقت می‏گرفتند پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم با نصّ صریح حضرت مبنی بر خلافت امیرالمؤمنین علیه السلام مخالفت می‏کنند.
  13. توضیحی راجع به سخن پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم مبنی بر اهمیت تفکر: تفکر ساعه خیر من عباده سبعین سنه.
  14. ذکر برخی از فضائل و مقامات باطنی مرحوم شیخ محمدحسین اصفهانی مسجد شاهی.
  15. اولیاء الهی و بزرگان هر آنچه را که سالکان راه الهی برای پیمودن مسیر و طی مراتب کمالیه و رسیدن به توحید پروردگار متعال بدان نیازمند می‌باشند بیان فرموده‏اند.
  16. لزوم انجام مراقبه و محاسبه اعمال و بررسی میزان خلوص و صدق آنها و نزدیکی آنها به حق در پیمون مسیر عرفان پروردگار متعال امری اجتناب‏ناپذیر می‌باشد.
  17. تنها در صورتی که انسان نفس خود را در مقام اطاعت و انقیاد از حق و دستورات اولیاء الهی درآورد قادر به طی مراحل کمالیه و به فعلیت رساندن استعدادات خود خواهد بود.
  18. مرحوم علاّمه طهرانی می‌فرمودند: سلوک زن به بودن او در منزل است و مسجد زن منزل او می‌باشد.
  19. سیر و سلوک پروردگار متعال با منّت گذاشتن و طلبکار بودن از خداوند متعال و اولیاء الهی در تنافی و تضاد می‌باشد.
  20. راه و مسیر عرفان پروردگار متعال همواره بر عاشقان حریم یار، باز و مفتوح بوده و با رحلت یکی از اولیاء الهی بسته نمی‌شود.
  21. بیان برخی از دقائق و ظرائف مسیر عرفان پروردگار متعال و لزوم تبعیت و تطبیق اعمال افراد بر اساس آن.
  22. آنچه را که خداوند متعال متضمّن آن شده است رساندن سالک واقعی راه خود به مقصود و مطلوب می‌باشد چه در این دنیا یا آن دنیا.
  23. توضیحی راجع به حقیقت ولایت کلیه و اشراف امام زمان علیه‏السلام نسبت به عالم وجود و لزوم توسل و توجه افراد به ایشان در مسیر سیر و سلوک و رفع موانع راه.
  24. لزوم توجه و مراقبت والدین نسبت به مسأله تربیت فرزندان و پیگیری ارتباطات و مسائل خارج از منزل ایشان و تلاش برای حلّ آن.
  25. التجاه و اتکاء افراد در پیمودن مسیر عرفان باید متوجه به مبدأ ولایت و امام معصوم علیه‏السلام باشد نه به رفیق راه و سایر افراد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن