مطالب کوتاه

مطالب برگرفته از آثار مرحوم علامه آیت الله حاج سید محمد حسین حسینی طهرانی قدس الله نفسه‌الزکیه و آیت الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی دام عزه

  • ماه رمضان و اموری که لازم است از آن اجتناب شود.

    🔹 یکی از مطالبی که در ماه مبارک خیلی باید نسبت به آن توجّه کنیم، دور شدن از توهّمات و خاطره‌ هایی است که در ذهن خود نسبت به افراد در خویش ایجاد می‌کنیم. حالا یا واقعیت دارد یا ندارد. این بودن خاطره در ذهن برای یک روزه‌ دار خوب نیست. البته خاطرۀ خوب منظور نیست؛ خاطرۀ خوب که اشکال ندارد.

    🔹اما خاطره‌ هایی که انسان تا یاد آنها می‌ کند، اخمش در هم می‌ رود! حتی زمانی که تنها نشسته‌؛ با کسی هم صحبت نمی‌ کند این خاطره ها در ذهن می‌ آید. اصلا انسان نگذارد که این خاطره در ذهن بیاید. اگر بیاید، خراب می‌ کند. از این رو انسان از اول نباید راه بدهد.

    🔹کسی بیاید پیش انسان از یک شخصی حرف بزند، غیبتش را بخواهد بکند، حتی بخواهد مطلب صحیحی هم بگوید، راست هم بخواهد بگوید، ولی همین که در او یک خاطرۂ بد ایجاد شود، خراب می ‌کند.

    🎙.آیة اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه

    🔊. شرح حدیث عنوان بصری، جلسه ۲۰۰.
    #سلوک #مراقبه #رمضان

  • رعایت انسانیت راهی به سوی نجات

    وقتى كه لگد به درِ خانه حضرت زهرا علیها السلام زد و فهميد كه حضرت اين ‏طور مصدوم شده‌اند، يك حال رقّتى در او پيدا شد. مى‏ خواست ادامه ندهد و دیگر نزند؛ اما گفت: “یاد آن احقاد و کینه هایمان از على به خاطر کشتن بزرگانِ عرب افتادم، آنگاه دوباره در را فشار دادم.”

    … البته همین فرد خبيث ديگر روى نفسش مُهر زده شد. این چشمی که‌ داشت خودش درآورد و دور انداخت. اما اگر او، در اين لحظه اين كار را می‌كرد، شايد نجات پيدا می‌کرد.

    يعنى زمانی که در او «رقّتى» پيدا شد بايد دست بر می‌‏داشت. اگر چه به حضرت زهرا ظلم کرده است اما اگر دست بر می‌‏داشت شايد همين دست برداشتن، براى او يك نقطۂ مثبتى بود كه ممكن بود فایده‌ای داشته باشد.

    حضرت آیت اللَه حاج سید محمدمحسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه

    گلشن اسرار، ج ۱، ص ۱پ۵۳ و ۱۵۴.
    #حضرت_زهرا #هدایت #امید #مراقبه

  • اعترافی صحیح و توجیهی غلط !

    عجیب است از ابن ابی الحدید [از علمای اهل سنت]که پس از آنکه بعضی از این جریانات را نقل می‌کند و اعتراف می‌کند که فاطمه در حال خشم و غضب از ابوبکر و عمر از دنیا رفت، می گوید: «در نزد من گناهِ عمر و ابوبکر از گناهان صغیره بود!»

    ما نفهمیدیم بنابراین گناه کبیره یعنی چه؟ آنها از آزار و اذیت، چیزی فروگذار نکردند تا ما آن درجه از اذیت را گناه کبیره بدانیم «وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُون»

    و حال آنکه اهانت به کفشِ پای آن طاهرۂ مطهّره، گناه کبیره است و ارتکاب جرائمی به مقدار یک هزارم از جرائم آنها، موجبِ خلود در آتش و موجبِ تبرّی و زوالِ تولّی خواهد بود!

    علامه طهرانی قدّس الله سرّه
    رساله مودت، ص ۲۱۷ و ۲۱۸

    #تعصب #تبری #عقلانیت #گناه

  • نگاه دار سر رشته، تا نگه دارد!

    هر عقل سليمى حكم می‌کند كه بايد تنها دل را به خداوند سپرد و از تمامِ رسوم و عادات و آدابى كه انسان را از خدا به غير خدا، مشغول می‌سازند چشم فروبست؛

    و يك تنه و تنها، گرچه جميع عالم مخالفت كنند، قدم در جادّۂ صدق و طىِّ طريقِ لقاء و مَرضاتِ حضرت ربِّ وَدود نهاد.

    حضرت علامه طهرانی رضوان الله علیه

    الله شناسى، ج‏ ۱، ص ۳۵۰
    #لقاءالله #موانع_طریق #نفس #ماسوی_الله #رضای_الهی

  • سر رشته دولت ای برادر به کف آر

    سر رشته دولت ای برادر به کف آر

    وین عمر گرامی به خسارت مگذار

    سر رشته دولت” یعنی راز و رمز راه، یعنی متوجه باش که رمز راه و سرِّ حرکت به سوی خدا دستت بیاید.
    خودِ شاعر این سر رشته و رمزِ راه را بیان می‌کند:
    «یعنی همه جا با همه کس در همه کار»

    «همه جا» یعنی هر جایی که هستی، ایران، مشهد، قم، تهران، همدان، تبریز؛ هر جا که هستی، هر جا که مورد رضای پروردگار باشد، ــ نه کشورهای کفر که اقامت در آنها مورد رضای خدا نیست و انسان را در آن فضا می‌برد و گرفتار می‌کند، مگر اینکه با اجازه باشد. ــ

    «با همه کس» یعنی با این و آن می‌نشینی، با این صحبت می کنی یا معامله می کنی.

    «در همه کار» یعنی هر کاری و اشتغالی که داری، عالِم هستی، مبلِّغ هستی، طبیب هستی، ولی فکر تو در این طبابتْ فکر دنیا نباید باشد.

    خلاصۂ سررشته:
    «یعنی همه جا با همه کس در همه کار
    پیدا و نهفته، چشم دل جانب یار»
    این می شود “سررشته دولت“. هر کس برای خودش کاری دارد؛ باید ببینی دلت کجاست؛ یکی باغبان است، یکی زارع، یکی کفاش.
    این مهم نیست که کار افراد چیست! مهم آن است که دل کجاست.

    آیت الله سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه

    شرح دعای ابوحمزه ثمالی، جلسه دوم، سنه ۱۴۳۸.
    #سلوک #توحید #قلب

  • لزوم استمرار دیدگاه توحید حتی در هنگام نبود اولیای الهی!

    در لحظات آخر حيات مرحوم علامه طهرانی رضوان الله علیه وقتى كه در كنار ايشان بودم و احساس می‌کردم که دیگر، مسائل [عادى‏] نيست، يك مرتبه اين مطلب به نظرم آمد که «پس همه چيز تمام شد!»

    تا اینچنین مطلبی به نظرم آمد يك مرتبه يك احساسى ازجانب ايشان، يعنى توجهى از جانب ايشان شد؛ که”«همه چيز تمام شد يعنى چه؟! پس خدا كجا رفت؟ تا به حال خدا كجا بود؟»” مثل اينكه آن قضيه اصلاً فراموش شده بود؛ نه خدايى نه امامى، “«فقط يعنى ما بوديم؟! مگر امام نيست؟ مگر خدا و آن ربط و آن حقیقت نیست؟!»”

    انسان در هر زمانى بايد همان حقيقتِ توحيد و ظهور آن را احساس كند…حال هر صورتى كه می‌خواهد پيدا كند؛ آن صورتْ ديگر در اختيار انسان نيست؛ امروز در يك صورت، فردا در صورت ديگر و روز ديگر در صورت ديگر!

    مهم اين است كه “انسان در اين فضا هست يا نيست“ اگر در اين فضا باشد و خود را در اين فضا قرار دهد هر آنچه كه براى او مفيد است به او خواهد رسيد و لطفِ خدا شامل حال او خواهد شد.

    حضرت آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه

    شرح دعای ابوحمزه_ثمالی، رمضان ۱۴۳۶، جلسه ١
    #توحید #ولایت #فهم #باطن #معرفت

  • تبعات مراقبه نداشتن !

    افرادی كه در زمان رسول خدا صلّى‏ اللَه ‏عليه ‏و آله، اين فجايع را انجام دادند ــ دربِ منزل حضرت فاطمۀ زهرا سلام ‏اللَه‏ عليها را شكستند و دختر و نوۀ پيغمبر را كُشتند و سقط كردند ــ خيال نكنيد از همان اول، كافر و قسىّ‏ القلب و ملعون بودند بلکه اهل نماز بودند و چه بسا حالاتى هم در همان موقع داشته‌اند.

    يكى از رفقا تحقيقى كرده بود که بعضى از اين افرادى كه دربِ خانۀ حضرت فاطمۀ زهرا سلام‏ اللَه ‏عليها را شكستند و آتش زدند و حضرت را كشتند و حضرت محسن‏ سقط شد، در زمان رسول خدا صلى ‏اللَه ‏عليه ‏و آله مكاشفه داشته‌اند، يعنى برايشان مسائلى كشف می‌شد.

    ولى مطلب اين است كه اين شخصی كه داراى چنين حالى است پيگيرى نمی‌کند؛ یا خود را در چنين وضعى نگه می‌دارد، یا اين حالت براى او غرور می‌‏آورد و بعد از توقّف کردن در چنين وضعى، این وضعیت او را آماده می‌کند كه به مرتبۀ پايين‏تر سقوط كند و همين طور ادامه دارد تا جايى كه آماده می‌شود براى رسيدن به مطلوب، از روى جنازۀ دختر پيغمبر هم عبور كند؛ تا اين حدّ قساوت پيدا می‌کند!

    حضرت آیة اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه

    متن جلسات مبانى سير و سلوك إلى اللَه، ص ۴۱۹.
    #سلوک #نفس #حضرت_زهرا علیها السلام #مکاشفه #مراقبه

  • دوست گو یار شو و هر دو جهان دشمن باش…

    ثمرۂ مصاحبت با اولياء الهى همان ظهورِ اميد نسبت به پروردگار است كه در آنها متجلّى شده است. مصاحبت با اولياى الهى باعث می‌شود كه انسان نسبت به اعمال و رفتار خود داراى آرامش باشد و شكّ و ترديد و دغدغه و اضطراب‏ نداشته باشد كه آيا اين كار درست است يا غلط؟! و پيامدها و تبعاتش چيست!؟

    مصاحبت با ولىّ الهى و متابعت از دستورات او، بالاترين نعمتى است كه خداوند به بنده اش عطا می‌کند، و در اين‏ صورت است كه ديگر انسان با خيالِ راحت، راه را طىّ می‌کند.

    حضرت آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرَّه
    کتاب سيره صالحان، ص۱۶۶

    #مصاحبت_اولیاء #نعمت #متابعت_حق #شک #اضطراب #آرامش

  • عبودیت محضه در دعای مولا امیرالمومنین علیه السلام

    اميرالمؤمنين علیه السلام كه در دعاى كميل عرض می‌کند : «فهبنى… صبرتُ على عذابک فكيف اصبِرُ على فراقك‏[گیرم که بر عذاب تو صبر کنم، چگونه بر دوری و هجران تو صبر نمایم]

    معنايش اين است كه براى من رفتن به آتش مهم نيست، براى من ناراحتی‌های دنيا مهم نيست، براى من بهشت نرفتن مهم نيست؛ چون اين‏ها غیر خدا و ماسِوَى الله است.

    براى من مهمّ اين است كه آن ارتباطِ بين من و تو – كه باقی مانده و همه ماسِوَى الله کنار رفته اند – [قطع شود] و يك لحظه نظرت را از ما برداری! اين مسئله براى من باعث خوف و ترس و ناراحتى است.

    حضرت آیت الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی رضوان الله علیه
    شرح دعاى ابوحمزه ثمالى، جلسه ۵ رمضان ۱۴۱۵
    #عبودیت #انقطاع #کثرات #تبتل #امیرالمومنین علیه السلام

  • ارتباط حضرت حداد با امام زمان در بیان علامه طهرانی

    کلام علامه طهرانی قدس سره در توصیف حال حضرت حداد قدس سره در رابطه با امام زمان علیه السلام :
    حضرت آقا خیلى در گفتارشان و در قیام و قعودشان و بطور کلّى در مواقع تغییر از حالتى به حالت دیگر، خصوص کلمه «یا صاحِبَ الزَّمان» را بر زبان جارى می‌کردند.

    یک روز یک نفر از ایشان پرسید: آیا شما خدمت حضرت ولىّ عصر أرواحُنا فداه مشرّف شده اید؟!

    فرمودند:
    کور است هر چشمى که صبح از خواب بیدار شود و در اوّلین نظر نگاهش به امام زمان نیفتد

    أقول: چقدر این جمله شبیه است به کلام مرحوم آیه الله حاج شیخ‏ محمّد جواد أنصارى همدانى قدَّس الله تربتَه که چون از ایشان سؤال شد: چه وقت انسان حضور صاحب الزّمان می‌رسد؟

    فرمودند:
    در وقتیکه حضور و غیبتش براى انسان تفاوت نداشته باشد.
    کتاب روح مجرد،  ص: ۵۱۳

     

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن